Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Woonkamer 13 jan 2020

Met deze checklist kies je het juiste behang voor de woonkamer

Na lang twijfelen is de beslissing genomen: je woonkamer krijgt een nieuwe look door te behangen. Maar nu moet je nog het juiste behang uitkiezen… tegenwoordig is er zo veel keuze, dus waar begin je? Wij helpen je een handje op weg met deze handige checklist.

Wedden dat je nu binnen no time iets moois gevonden hebt?

1. Kijk naar wat er al in de ruimte staat

Pak niet zomaar het eerste behang dat je leuk vindt, maar kijk naar de items die al in de kamer staan. Zijn er kleuren die met elkaar gaan vloeken? En klopt de kleur van het behang met de kleur van de accessoires in de kamer? Houd in gedachten dat een neutrale kleur bij de meeste kleuren goed past. Bij een opvallende kleur zal er misschien meer moeten veranderen.

Vraag jezelf ook af of je bereid bent om wat dingen in je interieur te verplaatsen. Die ene opvallende stoel naast je nieuwe behang kan misschien too much zijn, terwijl hij aan de andere kant van de kamer veel beter tot zijn recht komt.

2. Kleur geeft ook sfeer

De kleur die je kiest moet niet alleen matchen met de rest van je interieur, maar geeft ook een bepaalde sfeer. Wil je jouw kamer groter en gezelliger laten lijken? Ga dan voor koelere tinten, zoals zacht groen, natuurlijk bauw of violet. Softe, rustige kleuren geven een gevoel van rust, terwijl intense kleurtonen juist zorgen voor een frisse, dramatische look.

Aan de andere kant hebben we warme kleuren, zoals rood, oranje en geel. Deze kleuren met warme tint zorgen er meteen voor dat je ruimte warmer oogt. Deze kleuren zijn een goede match met een kamer op het noorden.

3. Gebruik behang met textuur om oneffenheden te verdoezelen

Behang met textuur is helemaal hip. Als je met je hand er overheen gaat, voel je dat het behang gedrukt is met een duidelijke textuur. Dat is fijn, want juist dat behang zorgt ervoor dat je eventuele oneffenheden op de muur een stuk minder zichtbaar maakt.

4. Fake het met behang

Altijd al een houten muur willen hebben? Of marmer, bakstenen of zelfs een muur gemaakt van leer? Fake het met behangetje. Tegenwoordig zijn de mooiste prints te koop. Dat ene muurtje waar jij graag bakstenen had willen hebben, kan zomaar ineens werkelijkheid worden. En vaak zijn ze van veraf niet van het echte te onderscheiden!

5. Kies niet zomaar een patroontje

Ook zo’n fan van behang met een patroontje? Wij ook. Maar laat je niet neppen, want er zit heel veel verschil tussen het effect van verschillende patronen. Zo kan je voor een formele ruimte het beste gaan voor grote patronen met dramatische kleuren (óf zwart-wit, want hallo contrast). Voor een kleinere, gezellige ruimte ga je juist eerder voor een kleiner patroon met enige regelmaat, zoals polka dots of bloemen.

Daarnaast zorgt een verticaal patroon ervoor dat je kamer hoger lijkt, terwijl een horizontaal patroon er juist voor zorgt dat een ruimte een stuk langer lijkt.

Meer lezen over behang?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met deze checklist kies je het juiste behang voor de woonkamer
Sluiten