Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 11 mei 2020

Behang verwijderen? We leggen stap voor stap uit hoe je dat aanpakt

Het is misschien wel de makkelijkste manier om een kamer in één klap een nieuwe look te geven: het behangen van een muur. Je hebt behang in allerlei soorten, maten en prints. Ideaal, zou je denken. Maar waar we vaak niet zo’n zin in hebben, is het verwijderen van het behang. We snappen wel waarom: behang verwijderen is een naar klusje. Met deze tips hopen we dat het een stuk gemakkelijker zal gaan.

Baksteen-behang, behang met een kleurverloop of een hele tropische print, je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Wij vinden het een ideale manier om een saaie muur op te leuken. Maar als je iets anders op de muur wilt, of je (huur)huis leeg wilt opleveren, moet je het behang verwijderen.

Daarom is het handig om te op te schrijven welk behang er op de muur zit. Is het papierbehang, vinylbehang of glasvezelbehang? En is het direct op de muur geplakt, of zit het bouwbehang er nog onder?

Al deze behangsoorten hebben een eigen manier van verwijderen. Zo is papierbehang gemakkelijker weg te krijgen dan bijvoorbeeld glasvezelbehang. Maar first things first: zorg ervoor dat je de vloer goed afdekt. Bij elke manier om het behang te verwijderen ga je (veel) water gebruiken, en waterschade op de vloer willen we uiteraard voorkomen. Bescherm eventueel ook meubels met een plastic folie tegen waterschade.

Behang verwijderen

Papierbehang verwijderen

Als je papierbehang op de muur hebt, is dat meestal vrij gemakkelijk te verwijderen met water en behang weekmiddel. Van lauw water en het weekmiddel maak je een sopje. Maak het behang goed nat met een borstel, en trek het behang voorzichtig los. Eventueel kan je gebruik maken van een plamuurmes om hardnekkige stukjes te verwijderen.

Tip: begin een dag eerder

Om het behang al een beetje los te laten weken voordat je begint, kan het handig zijn om een dag eerder te beginnen. Spray (met een plantenspuit bijvoorbeeld) het behang eerst nat met water, en daarna met behang weekmiddel. Laat dit de hele nacht intrekken en losweken. Grote kans dat je de dag daarna het behang er vrij gemakkelijker af kunt trekken.

Lukt het niet met alleen water en weekmiddel? Dan zit het behang te goed aan de muur geplakt, bijvoorbeeld omdat er te veel behanglijm gebruikt is. Is dat bij jou het geval? Dan kan het helpen om een stoomapparaat te gebruiken. Zo’n stoommachine kan je aanschaffen, maar vaak ook huren bij een bouwmarkt in de buurt. Door het apparaat tegen het behang aan te houden, wordt de behanglijm week en kan je het behang er vaak gemakkelijk aftrekken. Hardnekkige plekjes pak je weer aan met een plamuurmes.

Vinylbehang verwijderen

Vinylbehang is dikker dan papierbehang. Daardoor is het iets lastiger om het behang van de muur te krijgen. Met alleen water en weekmiddel kom je er niet. Voor het verwijderen van vinylbehang raden we echt aan om een stoomapparaat te gebruiken. Als het behang losgestoomd is, komt dat oude vertrouwde plamuurmes weer om de hoek kijken.

Tip: prik gaatjes

Om de stoom goed bij het behanglijm te laten komen, is het een goed idee om van te voren kleine gaatjes in het behang te prikken. Zo kan zowel de stoom als het water gemakkelijk achter het behang komen.

Glasvezelbehang verwijderen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: glasvezelbehang verwijderen is het lastigste van de drie soorten behang. Maar geen paniek, het is niet onmogelijk. Het vergt alleen iets meer werk. Bij ongeverfd glasvezel behang kan je een stoommachine proberen. Het is wel belangrijk dat er bij veel inkepingen in het behang zitten, omdat anders het behang niet los gaat laten. Je kan daarvoor gebruik maken van een speciale behangperforator. Hoe meer inkepingen, hoe makkelijker het verwijderen van het behang zal gaan.

De laatste kleine stukjes kan je het beste verwijderen met water, schuurpapier en een lijmkrabber. Ga voorzichtig te werk. De lijm zit erg vast, en gaat er waarschijnlijk moeilijk vanaf. Eventuele gaten of schuurplekken kan je weer opvullen met een speciale muurvuller.

Toch maar liever een muur verven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Behang verwijderen? We leggen stap voor stap uit hoe je dat aanpakt
Sluiten