Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lifestyle 27 jan 2021

Ideale hobby: ga aan de slag met borduren en hang het aan de muur

Mocht het je ontgaan zijn: borduren is ontzettend hip geworden de laatste tijd. De hobby die jouw oma vroeger waarschijnlijk al deed, heeft met de lockdown en avondklok aan populariteit gewonnen. Voor iedereen die nog níét overtuigd is van deze hobby, beginnen met borduren is niet zo moeilijk als het lijkt.

Wanneer je eenmaal gezien hebt wat voor een toffe dingen je met borduren kunt maken, én hoe tof dat in jouw interieur staat, dan wil je meteen aan de slag. Neem dat maar aan van iemand die al drie jaar borduurt.

Beginnen met borduren: alles wat je wilt weten

Enne, dit artikel komt niet helemaal uit de lucht vallen. Ook Pinterest is op de hoogte van deze toenemende trend – daar kan je meer over lezen in de Pinterest trends 2021.

Wat heb je nodig om te borduren?

  • Een borduurraam. Vaak wordt een houten borduurraam gebruikt, deze zijn ook het goedkoopst en kan je daarna gebruiken om jouw creatie aan de muur te hangen.
  • Borduurgaren in de kleuren die jij wilt gaan gebruiken.
  • Een goede borduurstof. Welke stof je nodig hebt, hangt af van de techniek die je wilt gebruiken (daarover later meer).
  • Naalden in verschillende diktes.

Als je meteen wilt beginnen met goede borduurgaren, kijk dan naar DMC draad. Dit draad is high quality en wordt veel gebruikt. Mocht je deze investering nog niet willen maken, dan kan je ook prima beginnen met draad van de HEMA, Action of een andere goedkope variant.

Zo hang je jouw borduurwerk op

Waar vroeger het houten borduurraam vooral gebruikt werd als tool om het borduurwerk in de maken, laten we tegenwoordig het borduurwerk gewoon in dat houten raam zitten. Zo kan je jouw borduurwerkje gemakkelijk aan de muur hangen. Je hoeft ‘m niet in te lijsten, dus dat scheelt weer tijd en geld.

Bonuspunten: zo’n houten lijst staat ook nog eens leuk. Door de lichte looks van het hout past het borduurwerkje enorm goed in een Scandinavisch, bohemian interieur.

Er zijn veel verschillende manieren om te borduren. Zo heb je veel technieken waarmee je eindeloos kunt combineren. Als je geïnteresseerd bent om zelf te gaan borduren, kijk dan eens naar de cross stitch techniek, punch needling (zie de foto hierboven) en klassieke borduursteken.

Op Pinterest staan ontzettend veel tutorials waarbij de steken duidelijk voorgedaan worden. Kijk dus ook zeker even online om meer inspiratie op te doen. Van een lazy daisy tot een satin stitch, zoek eens op “embroidery stitches” en begin met het leren van je nieuwe hobby.

Stylingtip

Combineer een paar borduurwerkjes in een houten raam met een gallery wall. Door deze combinatie van rond (het borduurwerk) en vierkant (de lijsten van de gallery wall) krijg je een spannende mix om naar te kijken. Het vangt meteen je aandacht – perfect voor een accent muur in huis.

Als je nog een stapje verder wilt gaan, hang je er ook nog vintage items uit de kringloopwinkel bij. Denk aan een spiegel, een macramé wandhanger en een subtiel wandlampje. Et voila, die saaie muur is ineens heel hip geworden.

Liever met een andere hobby aan de slag?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ideale hobby: ga aan de slag met borduren en hang het aan de muur
Sluiten