Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Diy 4 feb 2016

Begin je aan een nieuw DIY project? Dit zijn de do’s en don’ts!

Op Roomed plaatsen we elke week een DIY of een IKEA hack. We zijn ondertussen dan ook redelijk beoefend, maar het kan natuurlijk altijd beter! Doorgewinterde DIY’ers knoeien nu eenmaal nooit met lijm, vergeten nooit een plastic zeiltje neer te leggen wanneer ze met spraypaint aan de slag gaan en weten het verschil tussen een boor- en schroefmachine. Maar helaas geldt dat niet altijd voor ons. Vaak genoeg maken we ietwat onhandige keuzes en regelmatig sluiten we onze DIY-dag af met “dit moeten we de volgende keer even anders aanpakken”.

En daarom hebben we een handig lijstje samengesteld met alle do’s en don’ts voor jouw eigen doe-het-zelf projecten!

Do’s

1. Wees eerlijk tegen jezelf
Heb je een coole DIY gevonden waarbij je beton moet storten of moet breien? Oftewel, DIY’s waarbij je handelingen moet verrichten, die je nog niet helemaal onder de knie hebt? Denk er dan eerst nog even goed over na. Wil je hier wel echt aan beginnen? Ben je vastberaden? Ga er dan helemaal voor – want eens moet de eerste keer zijn- maar oefen eerst die bepaalde handeling!

2. Maak een goede planning
Planning is key! Schrijf alle benodigdheden op en bekijk eerst thuis wat je allemaal al hebt. Heb je nog wat materialen nodig? Hobbywinkels en doe-het-zelf-zaken zijn dé plekken waar wij altijd goed slagen. Om jezelf tijd te besparen is het ook handig om de DIY ook te plannen. Moet er iets geschilderd worden? Begin daar dan mee, zodat je tijdens het drogen alvast kan beginnen met een ander onderdeel.

3. Vraag hulp
Soms zijn DIY’s makkelijker in elkaar te zetten met een extra handje, dus een vriend, vriendin of ouder kan soms goed van pas komen. Gebruik je een stappenplan die je hebt gevonden op het internet? Bekijk dan ook even de reacties op het artikel. Vaak komen de lezers van deze websites met handige tips of leuke toevoegingen.

Don’ts

1. Denken dat het even soepel zal gaan als alle voorbeelden op Pinterest
De scheidingslijn tussen realiteit en show is behoorlijk groot! Het internet staat vol met Pinterest fails, oftewel filmpjes en foto’s van mensen die het stappenplan volgen, maar het moeten bekopen met vreemd uitziende koekjes, kunstwerken en meubels. Vergeet niet dat de bedenkers van de DIY’s vaak niet alleen een fotograaf, maar ook een paar assistenten naast hen hebben staan. Daarnaast worden alle missers van zo’n DIY natuurlijk niet gefilmd of gefotografeerd, maar geloof ons – en wij spreken tenslotte uit ervaring – niet alles gaat in één keer goed!

2. Je té druk maken om het eindresultaat
Natuurlijk wil je dat het harde werken wordt beloond met een tof accessoire of meubelstuk. Maar lukt het niet in één keer? Geen paniek, begin gewoon opnieuw en beschouw je eerste poging als oefening. Je zult zien dat het meteen een stuk makkelijker gaat. En vergeet niet: hoe meer DIY’s, hoe makkelijker het uiteindelijk wordt!

Met dit lijstje en een goede voorbereiding moet het je vast lukken om tot een mooi resultaat te komen. Ben je benieuwd naar de DIY’s die wij tot nu toe hebben gemaakt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Begin je aan een nieuw DIY project? Dit zijn de do’s en don’ts!
Sluiten