Iris Wijnands
Iris Wijnands Tips 17 sep 2019

Ieeeeks: 6 plekken waar je bedwantsen kunt vinden (niet alleen in bed!)

Wij krijgen al jeuk als we er aan denken: bedwantsen. Deze vieze beestjes verschuilen zich niet alleen in de naden van je matras, maar vinden het ook lekker om te vertoeven op andere plekken.

Wanneer je erachter komt dat je een bedewantsenplaag hebt, zitten deze monsters waarschijnlijk op meer plekken dan je denkt. Deze dingen in je huis moet je dus ook even checken én (laten) schoonmaken.

Op deze plekken in huis kan je bedwantsen vinden

1. Controleer je koffers, bedwantsen gaan graag mee als souvenir

Meestal krijg je bedwantsen in huis op het moment dat je ergens anders geslapen hebt. Ze blijven niet op mensen zitten, maar kruipen in kleding en koffers.

De randen en naden van je koffers en tassen moeten dus goed geschrobd worden met heet water. Je kan ook een stoomreiniger gebruiken. Je handtas en andere kleine tassen kunnen ook een weekje in de vriezer.

2. Check je kledingkast én je kleding

Om bedwantsen te bestrijden moet je echt alles uit de kast halen, letterlijk en figuurlijk. Bedwantsen vinden het namelijk heerlijk om op zachte materialen te kruipen, bij voorkeur waar het daglicht niet komt. Je kunt je wel voorstellen dat jouw kast vol met zachte kleren de perfecte plek is voor een bedwantsen-paradijs. Paniek! Hoe krijg je ze daaruit?

Al je kleren moeten in de was. Het liefst zo heet mogelijk, pas bij 60 Cº overleven ze het niet. Vervolgens kun je de kleren het beste in de droger gooien of eroverheen walsen met een hete strijkbout.

Kleren die niet heet gewassen kunnen worden kun je ook bewerken met een stevige kledingborstel. Je kan ze ook in de vriezer leggen. Ook schoenen kun je beter even controleren. Zuig ze uit met de stofzuiger of leg ze ook in de vriezer. Eitjes van bedwantsen gaan over het algemeen in de vriezer binnen 48 uur dood, maar beter is om ze een week in de vriezer te laten liggen.

3. Sla de la niet over

Nadat je al je kleren uit de kast hebt gehaald, is het slim om ook alle lades te controleren. Ja, je leest het goed, álle lades. Dus ook die in de badkamer en keuken. De handdoeken, het beddengoed, tafellakens de theedoeken; alles moet gewassen worden.

Bedwantsen verbergen zichzelf graag in hoeken en kieren. Het is slim om de la helemaal uit je kast of nachtkastje te halen en alle randjes en hoekjes schoon te maken met een oude tandenborstel.

4. De plekken waar je ze niet verwacht

“Bedwantsen verschuilen zich ook op de plekken waar je ze niet verwacht”, zegt Kristiana Kripena in dit artikel van Apartment Therapy, een expert in ongedierte-bestrijding. “Ze verstoppen zich op meubels als banken en stoelen, op het hoofdbord van je bed en op muren en plafonds in je huis. Ook het speelgoed van kinderen en huisdieren en gordijnen zijn plekken waar bedwantsen gevonden zijn,” vertelt Kristiana.

“Zelfs achter en in lijsten van schilderijen hebben ze zich verscholen.” Brrr, ín de lijsten. Die beesten komen echt overal. Check ook even achter en rondom de posters en foto’s die aan de muur hangen.

5. Stofzuig alsof je leven ervan afhangt: bedwantsen zitten in alle kiertjes

Hou je het nog vol om dit artikel zonder jeuk te lezen? De bedwantsen-nachtmerrie is nog niet voorbij. De beestjes zitten op nog meer plekjes. Alle kieren, hoeken en gaten zijn onveilig met deze parasiet in huis.

Stofzuig goed je vloeren, zeker in de slaapkamer. Ga goed langs de kieren van je houten vloer en zorg ervoor dat je ook de plinten afzuigt. Daar waar de muur de vloer raakt, de hoekjes, de scheurtjes in plinten: vergeet geen enkel plekje.

6. Bedwantsen kunnen houden ook van lezen

De bedwantsen zijn echte boekenwurmen, want ze kruipen ook graag in je boekenkast of op de boekenplank. Sorry boekenliefhebbers, dit gaat wel even duren: controleer al je boeken op bedwantsen.

Blader door je boeken om te controleren op de wantsen. Zeker (oude) boeken met een stoffen kaft verdienen extra aandacht. Als er ruimte zit tussen de kaft en het bindwerk, ga daar even langs met een tandenborstel of -stoker. Vergeet ook niet om je boekenkast of -plank uit te zuigen. Ga met de stofzuiger langs alle hoekjes en kiertjes.

Wil je er meteen helemaal vanaf? Huur een bedrijf in

Nu je weet waar de kriebelbeestjes allemaal verstopt zitten, weet je ook dat het ontzettend veel werk is om dit alles schoon te maken. Het RIVM adviseert om advies in te winnen bij de GGD en een bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Ook het Kennis- en Adviescentrum Dierenplagen kan advies geven over het bestrijden van bedwantsen.

Meer lezen over plagen? Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Ieeeeks: 6 plekken waar je bedwantsen kunt vinden (niet alleen in bed!)
Sluiten