Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Interieur 28 mrt 2019

Shocking: dit is hoe vaak je je bed écht moet verschonen

We vinden het misschien wel het fijnste moment van de avond: in een schoon bed stappen en helemaal onder de dekens kruipen. Het verschonen van datzelfde beddengoed is echter geen feestje. Je bed afhalen, beddengoed wassen, je bed weer opmaken… Toch zal je na het lezen van dit artikel je beddengoed écht wel iets vaker verschonen.

Dat we op de redactie kunnen genieten van een goed beddengoed, heb je al eerder kunnen lezen. Vroeger of later is het namelijk écht tijd om mooi beddengoed aan te schaffen. Maar hoe vaak moet je die mooie lakens nou precies wassen? Van onze zusjes van Bedrock leren we: vaker dan je denkt.

Hoe vaak moet je je beddengoed wassen?

We gaan meteen met de deur in huis vallen: het wordt aangeraden om je beddengoed minstens elke week te verschonen. Ja, minstens, want het ligt eraan hoeveel kleding je draag in bed (slaap je naakt of in een dikke pyjama?) en hoeveel je beweegt in je slaap. Je kunt je vast voorstellen dat iemand die veel beweegt en daardoor zweet in zijn slaap, het beddengoed vaker zou moeten verschonen dan iemand die ‘s morgens precies in dezelfde positie wakker wordt als toen hij ging slapen.

> Hoe moet je beddengoed wassen? Een lesje wassen: zo was je dekbedden, kussens en knuffels. 

Niet schrikken, maar een gemiddeld bed bevat zo’n 2 miljoen huisstofmijten. Daarnaast produceert een mens elk jaar bijna 100 liter zweet in bed, wat het de ultieme plek maakt voor schimmels en bacteriën. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de dode huidcellen die hun weg naar jouw dekbed vinden… Volgens American Academy of Dematology verlies je namelijk wel zo’n 30.000 tot 40.000 huidcellen per dag. Het is dus niet zo gek dat daarvan een hele hoop cellen in jouw bed terecht komen.

> Lees ook: 37 tips over schoonmaken waardoor jouw huis vanaf nu brandschoon is

Slapen met je huisdier

Heb je een huisdier dat graag op jouw bed ligt? Dan is het logisch dat het beddengoed verschonen prioriteit heeft. Je wilt immers vast niet slapen tussen alle bacteriën die jouw hond of kat in jouw bed brengt. En zelfs als jouw huisdier nooit in de slaapkamer komt, zorgt hij voor vele bacteriën die door de lucht op jouw bed terecht komen.

Meer lezen over de slaapkamer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Shocking: dit is hoe vaak je je bed écht moet verschonen
Sluiten