Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Tips 18 aug 2019

Schoonmaken als een pro: met deze basis tips wordt jouw huis brandschoon

Je hebt mensen voor wie schoonmaken koek en ei is en je hebt mensen die er iets meer moeite mee hebben. Gelukkig kunnen we veel leren van de eerste groep mensen, zodat ook jij je huis zonder moeite brandschoon kunt houden. Deze basis tips en hacks bij het schoonmaken helpen je een handje én maken het ook nog ‘s een stuk leuker!

Leer jezelf deze gewoontes aan en je huis is in een mum van tijd brandschoon.

> Lees ook:37 tips over schoonmaken waardoor jouw huis vanaf nu brandschoon is

1. Verzamel je benodigdheden

Je herkent het vast wel: je bent je slaapkamer aan het schoonmaken en halverwege kom je erachter dat dat doekje dat je nodig hebt nog beneden in de garage ligt – en dat terwijl je er nét lekker in zat en je favoriete nummer opstond.

Tip 1 is dan ook: verzamel eerst alle spullen die je nodig hebt, zodat je lekker in de flow kan zitten en er niet meer uit hoeft om een luttele spons te zoeken.

2. Werk met de muren mee

Niets is zo fijn als schoonmaken en direct resultaat zien. So satisfying! Start daarom in een hoekje en werk ‘met de muur mee’ naar het volgende hoekje, etc.

Zo maak je plekje voor plekje je huis schoon, wat ook nog ‘s motiverend werkt omdat je direct resultaat ziet.

3. Maak van boven naar onder schoon

Eentje in de categorie ‘logisch’, maar wat toch vaak wordt vergeten. Begin bovenin en werk je weg naar beneden. Soms valt stof of ander viezigheid naar beneden en dat maakt de schone oppervlakte weer vies.

4. Het hoeft niet perfect

Ook als je maar 15 of 30 minuten hebt, kan je prima je schoonmaak taak volbrengen. Herinner jezelf eraan dat je echt niet elke keer met volledige overgave aan het proces hoeft te beginnen.

Schoonmaken is soms ook gewoon snel een doekje over oppervlaktes halen en wat stof weg werken. Beter iets dan niets.

5. Schoonmaken met goede spullen

Maak het jezelf gemakkelijk door te zorgen voor goede spullen. En het is ook gewoon een stuk leuker als het makkelijk gaat.

6. Ruim eerst op

Misschien ietwat voor de hand liggend, misschien ook niet, maar ruim eerst alle rommel van de grond op voordat je begint met schoonmaken.

Niets zo irritant als along the way nog je spullen op te moeten ruimen terwijl je net lekker aan het boenen bent.

7. Onderschat niet de kracht ouderwetse methodes

Je kleren kun je bijvoorbeeld prima buiten te drogen hangen in plaats van in de droger (een stuk duurzamer ook).

Zo zijn er ook talloze schoonmaakmiddelen die je prima kunt vervangen door huis-tuin-en-keuken-middeltjes.

Gebruik bijvoorbeeld baking soda, azijn of vaseline voor tal van klusjes in huis! Let op: je kunt azijn trouwens niet overal voor inzetten.

Ook handig: schoonmaken met groene zeep, duurzaam én goedkoop!

8. Desinfecteren is niet altijd nodig

Natuurlijk is het fijn als je het toilet en de wasbak regelmatig even desinfecteert, maar als je geregeld schoonmaakt is dat in principe voldoende. Desinfectiemiddel is echt niet altijd nodig.

9. Eerst schoonmaken, dan natmaken

Voorbeeld: ga eerst stofzuigen voordat je een dweil over de vloer haalt. Haal eerst een stofdoek over je kast voordat je er met een nat doekje overheen gaat.

Als je dat niet doet, fladdert het stof overal heen en maak je alsnog niet helemaal goed schoon.

10. Maak het schoonmaken leuk

Oké, we kunnen wel een aantal dingen bedenken die we liever doen dan schoonmaken, maar let’s face it: het moet toch gebeuren. En als we het dan doen, kunnen we er maar beter iets leuks van maken!

Hoe dan? Doe erbij wat jij leuk vindt. Hou je van een goed glas wijn? Drink er een lekker wijntje bij! Gek op dansen? Zet de muziek aan en doe je taak al dansend. Zin in een goed verhaal? Zet een luisterboek of podcast op terwijl je bezig bent.

En zo kunnen we nog wel 100 dingen bedenken die schoonmaken stiekem best wel leuk maken. Al is het voldoening gevende gevoel van een brandschone ruimte achteraf misschien wel het allerleukst.

En als je het nog steeds lastig vindt, onthoud dan dat een huis is om in te leven en het echt niet 24/7 spotless hoeft te zijn.

Nog niet klaar met schoonmaken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schoonmaken als een pro: met deze basis tips wordt jouw huis brandschoon
Sluiten