Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 5 apr 2019

Bang om wéér ziek te worden? Maak dit dan elke dag even schoon

Als je een lage weerstand hebt, vinden virussen zich snel een weg naar jouw lichaam. Daardoor zit jij weer thuis op de bank onder een kleedje met verhoging, keelontsteking of algehele malaise. Maar wist je dat je door één ding in huis wat vaker schoon te maken minder kans hebt op ziektes?

Veel mensen denken dat het toilet (en dan met name de toiletbril zelf) het meest smerige item in huis is, en maken deze dan ook vaak schoon. Maar wat we ons vaak niet realiseren, is dat er nog véél viezere dingen te vinden zijn in de wc. De spoelknop en de deurklink bijvoorbeeld. En laten dat nou net twee dingen zijn die mensen vaak vergeten schoon te maken…

De deurklink schoonmaken

Ga maar eens bij jezelf na: wat is de laatste keer dat jij de deurklinken in huis schoongemaakt hebt? Als dit ongeveer een week geleden is, good for you! Maar als dat al langer geleden is (of zelfs helemaal nooit), dan is er nog flink wat werk aan de winkel. Doordat deurklinken broedplaatsen van bacteriën zijn, is de kans daardoor groter dat je door deze bacteriën ziek wordt.

De deurklink schoonmaken moet natuurlijk altijd als je bezig gaat het met schoonmaken van de wc. Je gebruikt er vaak een bacterie-dodend schoonmaakmiddel voor, zoals bleek of ammonia. Maar haal ook vooral tussendoor nog even een schoon doekje over de deurklinken om tussendoor alle bacteriën weg te halen. Als je dat elke dag even doet, tackle je die volgende griep epidemie met gemak.

Meer lezen: Schoonmaken met bleek: 4 dingen die je nóóit zou moeten doen met bleek

De deurklinken op kantoor

Het zal je vast niet verbazen dat de deurklinken op kantoor of in openbare ruimtes nog meer bacteriën bevatten dan de deurklinken die je thuis met je gezin gebruikt. Op werk lopen meer collega’s (en misschien ook meer mensen die hun handen níét wassen nadat ze naar het toilet zijn geweest). Daardoor zijn er automatisch meer bacteriën, en is er een grotere kans om ziek te worden.

Vermijd de deurklink van een kantoor-toilet dan ook zo veel mogelijk. Maak de deur bijvoorbeeld met je elleboog open, of gebruik een tissue of wc-papiertje. Zo voorkom je dat de meeste bacteriën aan jouw hangen blijven kleven.

Meer lezen over schoonmaken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bang om wéér ziek te worden? Maak dit dan elke dag even schoon
Sluiten