Iris Wijnands
Iris Wijnands Planten en bloemen 1 feb 2020

Dit is de beste manier om een bananenplant te stekken

Bananenplanten zijn mooi, gaaf en onmisbaar in een groen interieur. We willen er natuurlijk het liefst zo veel mogelijk hebben! Om nou 10 bananenplanten te kopen, dat is een prijzig grapje. Laten we eens kijken of we de bananenplant ook kunnen stekken.

Een bananenplant krijgt vanzelf een stekje, dat aan de stam van de moederplant zal groeien. Als dat stekje maar niet komt dan kun je proberen om de bananenplant een grote pot te geven.

Bananenplant stekken, zo doe je dat

De babyplant van de bananenplant die je kan stekken, groeit vaak aan de stam van de moederplant en vormt zijn eigen wortels. Het stekje mag je best een tijdje laten groeien, want als je te vroeg stekt zal het stekje niet genoeg wortels ontwikkelen en sterven.

Verwijder eerst de pot en probeer het stekje zoveel mogelijk uit te graven zonder de wortels te beschadigen. Graaf het stekje met de wortels zo ver mogelijk uit zodat je het stekje aan de moederplant helemaal kan zien.

Pak een scherp mesje en snij het stekje voorzichtig bij de moeder weg. Hoe dichter bij de moederstam, hoe beter. Je moet wel op letten dat je tijdens het stekken van de bananenplant niet per ongeluk de moederplant beschadigt of de wortels raakt.

Maak het stekje voorzichtig los en haal de wortels los uit de aarde. Gebruik eventueel wat stekpoeder voor de wortels en zet het stekje van de bananenplant in zijn eigen potje. Geef het plantje meteen flink wat water.

Ná het stekken van de bananenplant

Na het stekken van de bananenplant moet je de moederplant nieuwe, verse potgrond geven. Misschien kun je de moederplant al meteen verpotten.

Maak je geen zorgen als de onderste bladeren afsterven. Als je nieuwe plantje eenmaal gewend is aan z’n nieuwe pot, zal er snel genoeg weer nieuw blad verschijnen. Knip gerust de afstervende bladeren af.

Is het stekken van de bananenplant gelukt? Deze planten kun je ook stekken:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is de beste manier om een bananenplant te stekken
Sluiten