Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Kunst 10 okt 2015

Dit wil je weten over de Balloon Dog door Jeff Koons

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk, waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights! Vandaag: de Balloon Dog door Jeff Koons. 

De eerdere edities van Interior Icons waren vooral gericht op meubels, maar dit keer nemen we je mee in de wondere wereld van moderne kunst: de Balloon Dog van Jeff Koons.

Het ontwerp

De Balloon Dog is misschien wel het meest bekende object van Jeff Koons’ kunstserie Celebration, ontworpen begin jaren negentig. Deze serie bestaat uit uitvergrote objecten, zoals een bos tulpen, een immense bonbon, een slang en een diamant. De objecten zijn allemaal ‘verpakt’ in een glanzend metallic omhulsel. Als je goed kijkt, zie je dat alle objecten het uiterlijk van een ballon hebben. Zo eentje die de clown op een verjaardagsfeestje voor je transformeerde tot een kroon en bijpassend zwaard.

Het is knap hoe Koons de hond er uit laat zien alsof het van flinterdun rubber is gemaakt, omdat alle verhoudingen en details zo goed kloppen. Maar niets is minder waar: de ruim drie meter hoge poedel is gemaakt van kilo’s roestvrij staal en daarnaast bestaat de poedel uit één stuk, wat transport knap lastig maakt.

De reden waarom Koons heeft gekozen voor een serie van opgeblazen objecten legt hij uit in bovenstaande video.

Toepassing van de Balloon dog van Jeff Koons in het interieur

Naast dat de immense honden te zien zijn in verschillende musea (zo heeft Koons geëxposeerd in het MET in New York, het kasteel van Versailles en Centre Pompidou), werden er ook miniaturen geproduceerd. Daardoor werd de poedel ook een graag geziene gast bij designliefhebbers thuis! We zien de poedel vaak voorbij komen in onze binnenkijkers, zoals op het bureau van modeblogger Ciara Ferragni.

Ook leuk om te weten:

  • De oranje hond werd in 2013 geveild door veilinghuis Christies. De opbrengst: ruim 43 miljoen euro. Waarom oranje vraag je je af? Omdat deze hond als eerste in productie is genomen, de andere kleuren volgden later pas.
  • Naast de opgeblazen objecten bestaat de serie Celebration ook uit schilderijen.
  • Veel kunstliefhebbers zijn er niet over uit: is het werk van Jeff Koons kunst of kitsch? Feit blijft dat zijn werk uit duizenden te herkennen is.

Dit wil je weten over Jeff Koons

Jeff Koons (1955) is een Amerikaanse kunstenaar. Creativiteit werd hem met de paplepel ingegeven: zijn vader was werkzaam in de meubelindustrie en zijn moeder was naaister. Hij volgde studies aan twee kunstacademies in Chicago en Maryland. Nadat hij verhuisde naar New York ging het hard met zijn carrière. Zijn kunst valt vaak onder de noemer ‘popart’, een zijtak van de moderne kunst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit wil je weten over de Balloon Dog door Jeff Koons
Sluiten