Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Shopping 31 mei 2017

Alles wat je wil weten over die 15 meter hoge ballerina van Jeff Koons in New York

Tot twee juni kun je op het plein voor Rockefeller Centre het nieuwste kunstwerk van Jeff Koons bekijken. En omdat New York niet bepaald om de hoek ligt en er voor mij helaas geen tripje op de planning staat, vergaap ik me aan de foto’s die ik tegenkom op Instagram.

Dus bij dezen: het laatste nieuws én de mooiste kiekjes van de 15 meter hoge ballerina.

Jeff Koons, you either hate him or you love him. Waar velen vinden dat hij niet veel toevoegt aan de kunstwereld – zijn ontwerpen zouden simpel, kitsch en childish zijn – is het juist een van mijn favoriete kunstenaars. De Balloon Dog moet ooit nog wel eens in mijn huis terechtkomen. In welk formaat dan ook. Een paar jaar geleden heb ik deze tekkel ‘in het echt’ kunnen zien en was op slag verliefd. De tekkel is onderdeel van een (naamloze) serie waarin dieren en random objecten worden opgeblazen – letterlijk en figuurlijk. Zo krijgen de kunstwerken de looks van een ballon, terwijl het in werkelijkheid gewoon gemaakt wordt van metaal.

Na de onthulling op twaalf mei werd Koons al snel beschuldigt van plagiaat. De creatie van Koons zou sprekend lijken op het negentien centimeter hoge beeldje ‘Balerina Lenochka’ van de in 1993 overleden Oekraïnse kunstenares Oksana Zhnikrup. Onterecht, want een dag later kwam het management van Koons naar buiten met de mededeling dat Koons een licentie heeft om het beeld te gebruiken.

Naast dat het kunstwerk er te gek uitziet, heeft het ook nog eens een mooie betekenis. Het beeld moet meer bekendheid vergaren voor de National Missing Children’s Month in de VS.

“I really hope that Seated Ballerina can represent to people of all ages a sense of hope and optimism for the future, but especially that young children can look at this and can get a sense of their own potential.”

Ben je binnenkort in New York? Dan is het zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen. Voor de rest: gelukkig hebben we Instagram nog..

Benieuwd naar meer kunst? Lees dan ook deze Interior Icons over het meest bijzondere kunstwerk van Damien Hirst.

Jeff Koons

Reageer op artikel:
Alles wat je wil weten over die 15 meter hoge ballerina van Jeff Koons in New York
Sluiten