Frederique Rekers
Frederique Rekers Tips 13 mrt 2021

Maak met deze tips van jouw balkon een exotische plek

Op vakantie gaan naar een exotische plek zit er niet altijd in, maar dat betekent niet dat je exotische plekken niet naar je toe kan halen. Hier heb je helemaal geen tuin voor nodig, met deze tips maak je van jouw balkon een exotische plek.

Want waarom zou je nog ver reizen als je balkon de mooiste bestemming is? Laat jezelf verleiden door alle exotische bloemen, geuren en planten. Voor je het weet wil je niet meer weg in je zelfgecreëerde vakantieverblijf😉.

Een exotisch balkon begint bij: planten

Bij exotische planten is het handig om te denken aan exotische tuinplanten die het Nederlandse klimaat kunnen overleven. Je wilt immers niet dat ze na twee dagen Nederlands weer alweer vergaan.

Zo hoef je ze alleen bij extreme kou (lager dan -10 graden Celcius) naar binnen te verplaatsen/te bedekken.


De exotische planten die goed zijn voor jouw balkon zijn: Trachycarpus soorten (soort palmboom), deze wil je alleen niet als je weinig plek hebt, kies anders voor een Chamaerops deze wordt minder groot.

Verder zijn Yucca’s, Bananenbomen, Vijgenbomen, Camellia’s, Olijfbomen, Citrusboemen en Agave exotische planten die goed zijn voor op je balkon maar let wel op hoe groot je ze koopt.

Deze planten creëeren een tropische en exotische sfeer op jouw balkon en kan je goed combineren met bamboe bijvoorbeeld. Deze exotische planten kan je het best plaatsen in speciale palmengrond zodat je er lang van kan genieten.

Tijd voor de bloemen

Je hoeft niet de meeste speciale en zeldzame soorten halen om een exotisch gevoel op je balkon te creëeren. Ook de meest bekende soorten zijn goed om de flora van verre landen naar je eigen bodem of balkon te halen.

Begonia’s, Petunia’s en Fuchsia’s komen uit Zuid-Amerika en zijn prachtig voor op je balkon. Ze komen in veel keuren en zijn makkelijk te verzorgen.

Floriografie: deze betekenis schuilt er achter jouw bosje bloemen


Deze kan je ook leuk in hangmanden of in een balkonplantenbak doen zodat ze hangen aan je balkon (ook handig voor als je niet veel ruimte hebt). Kies voor veel verschillende soorten bloemen zodat je afwisselende exotische accenten op je balkon krijgt.

Mocht het snel een beetje to much zijn, kies dan niet voor simpelere planten maar simpelere potten. Ga bijvoorbeeld voor potten in één dezelfde kleur zodat het niet te chaotisch wordt.

De geur van vakantie op je exotische balkon

Als je denkt aan exotische planten en bloemen denk je ook aan de geur die hierbij hoort. Haal de geuren van de wereld ook naar je balkon en kies voor planten die sterk ruiken. Zo kan je zonder moeite wegdromen naar het verre oosten.

We hebben net al een paar grote planten benoemd die sterk ruiken maar een leuke plant die ook erg sterk ruikt is: de Geurpelargonium (keuze uit de geur: citroen/appel/sinaasappel/munt/chocolade). Ook Dwergrozen ruiken erg lekker en staan prachtig tussen veel groene planten.

Overige soorten

Citroen-, sinaasappel-, grapefruit- en kumquatsoorten kunnen het tegenwoordig overleven in Nederland. Als je ze goed verzorgd, staan ze exotisch op je balkon en kan je genieten van sappige vruchten en geurige bloemen in de zomer.

Ook planten zoals Laurier, Lavendel en Rozemarijn zijn een goede optie. Deze ruiken ook sterk maar zijn iets moeilijker om te verzorgen. Om deze buitenlandse gasten zicht dus thuis te laten voelen op je balkon, moet je ze veel water geven en goed voor de potgrond zorgen.

Bamboe

Een beetje Bamboe of Rietmat kan natuurlijk niet ontbreken op jouw exotische balkon. Je kan kiezen om je balkonhek hiermee aan te kleden of een saaie muur ermee bedekken. Het staat gezelliger én kan je wat meer privacy geven.

Het kan echt: een klein balkon gezellig maken met simpele ideeën

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CompoPalmvrienden

Reageer op artikel:
Maak met deze tips van jouw balkon een exotische plek
Sluiten