Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 9 apr 2022

Meer balans in je interieur? Een lesje kleur kiezen met de 60/30/10-regel

Het kiezen van het juiste kleurenpalet van je interieur kan lastig zijn. Hoeveel kleuren kun je gebruiken zonder dat het teveel wordt? En welke tinten matchen wel of niet? Die laatste vraag kun je gemakkelijk zelf beantwoorden met behulp van de kleurencirkel. Heb je een selectie gemaakt? Mooi. Met de 60/30/10-regel wordt de styling een eitje.

Ben je nog niet bekend met de kleurencirkel? In dit artikel vertellen we je er alles over: Zo kies je de juiste kleur voor de muur met hulp van de kleurencirkel.

Je bent slechts drie kleuren verwijderd van een harmonieus interieur. Tijd voor uitleg aan de hand van een aantal van onze favoriete interieur op Pinterest.

Hoe creëer je balans in je interieur aan de hand van kleur?

Met de 60/30/10-regel zorg je voor een harmonieus interieur. En daar hoef je alles behalve een wiskundig genie voor te zijn. Het idee is namelijk heel simpel: 60 procent bestaat uit een dominante kleur (bijvoorbeeld de muren), 30 procent een secundaire kleur (denk aan de bank) en de laatste 10 procent gebruik je om uit te pakken met een accentkleur (de kussens op de bank). That’s it.

Laten we het in de praktijk gaan brengen!

Kleur kiezen met de 60/30/10-regel

Subtiel vleugje glamour

Wil je voor een warm interieur gaan met een frisse ondertoon en elegante accenten? Neem dan wit als dominante kleur, voor een lichte basis, voeg daar met donkerblauw een warm element aan toe en style het af met enkele (geel)gouden accessoires.

Hotel allure

Bij een chique hotelgevoel met een stoer randje denk je al snel aan donkere kleuren vol pigment. Met oudroze als basis bied je een frisse basis. Oranje is perfect als een secundaire kleur, omdat het nauw aansluit in het kleurenpalet maar toch nét even anders is. En met grijs als accentkleur maak je het geheel helemaal af.

Sereniteit

Je hoeft niet per se met contrastkleuren te werken, maar kunt ook kiezen voor tinten die allemaal dicht bij elkaar liggen. Hierdoor creëer je een interieur dat veel rust uitstraalt. In dit geval is gekozen voor wit, dat overloopt in beige en okergele accenten.

Zwart-wit

Met een monochroom of zwart-wit interieur heb je de basis al grotendeels te pakken. Voeg wat spanning toe met kussens in een zacht kleurtje, subtiele accessoires of planten.

Heb je de smaak inmiddels te pakken? Nu ben jij aan zet. Kleuren kiezen hoeft niet moeilijk te zijn. Succes!

Meer tips om een kleur kiezen makkelijker te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer balans in je interieur? Een lesje kleur kiezen met de 60/30/10-regel
Sluiten