Leuk project: zo kweek je jouw eigen avocadoboom van een pit

Heb jij jezelf zojuist getrakteerd op een stuk toast met humus, tomaatjes en verse avocado? Wacht! Gooi de pit van de avocado niet weg! Want wij hebben een leuk projectje voor je gevonden: een avocadoplant kweken.

Yes, dat lees je goed. Van de pit kun je je eigen avocadoplant kweken. Dat kamerplanten een must zijn in je interieur, wist je vast al – maar hoe leuk is het als je je eigen boompje laat groeien? En het mooiste is: het kan gewoon thuis, op je vensterbank.

Zo kan je jouw eigen avocadoplant kweken

Het kweken van je eigen avocadoboom is niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een glas, satéprikkers, een avocadopit én een beetje geduld.

  • Maak de pit goed schoon, anders kan het vruchtvlees gaan rotten.
  • Steek de satéprikkers kruislings door de pit heen en balanceer de pit zo op de rand van het glas. Het puntige gedeelte richt je naar boven.
  • Vul het glas met water totdat de onderkant zich zo’n twee centimeter in het water bevindt.
  • Plaats het glas op een zonnige, warme plek en afwachten maar!

Ook handig: kweek je eigen avocadoboom met deze handige tool

Ververs om de dag het water en let er op dat de pit altijd het water raakt. Na zo’n twee tot drie weken zouden de eerste barstjes zich moeten vertonen en enkele dagen later zullen er wortels uit de onderkant groeien.

Als de worteltjes zo’n vijf tot tien centimeter lang zijn, kun je de plant overpitten in een pot met potgrond. Let wel op: een avocadoboom heeft ruimte nodig, dus zorg ervoor dat de pot minstens een doorsnede van vijftien centimeter heeft. Na drie maanden en veel liefde zul je zien dat ‘ie echt begint te groeien.

Je eigen avocado’s eten

Wil je graag letterlijk de vruchten plukken van je boom, en genieten van een eigen verbouwde avocado in je salade? Dan zul je helaas nóg meer geduld moeten hebben. Want pas na zeven jaar zullen er rijpe vruchtjes groeien aan de takken, hebben we gelezen. Als je geluk hebt. Daarom zijn we er maar al te blij mee dat het plantje zelf zo leuk is.

Meer lezen over stekken en planten verzorgen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Leuk project: zo kweek je jouw eigen avocadoboom van een pit
Sluiten