Renée Leeuw
Renée Leeuw Architectuur 26 augustus 2015

Doet dit gebouw nou echt wat het lijkt te doen?

Het antwoord op die vraag is: ja! Het gebouw, genaamd de Domestikator, is een ontwerp van het Rotterdamse Atelier van Lieshout en is als onderdeel van het Festival der Kunsten in het Ruhrgebied gebouwd. Atelier van Lieshout maakte daar een klein festivaldorpje en noemde de installatie ‘The good, the bad and the ugly’. Zoals de naam als doet vermoeden, is de Domestikator niet het enige bijzondere gebouw.

Even verderop staat de bar, die exact op een darm lijkt. En alsof dat nog niet genoeg ‘viezigheid’ is, vindt je een stukje verder nog een paar losse hoofden op de grond. Maar wat heeft dit alles nu eigenlijk te betekenen?

Allereerst de Domestikator. Dit gebouw symboliseert de menselijke neiging om misbruik te maken van haar machtspositie. De ziekelijke drang om alles te misbruiken wat het kan krijgen.

Atelier van Lieshout staat bekend om bijzondere werken en bevindt zich altijd tussen kunst, architectuur en design. De ontwerpstudio werkt vaak met thema’s als macht, autarkie en anarchie, seks en politiek. Maar het atelier kan ook wat ‘normalere’ gebouwen maken, zoals een gepantserde caravan van oud staal.

Het Festival der Kunsten is nog tot en met 26 september te bezoeken.

www.ruhrtriennale.de

Reageer op artikel:
Doet dit gebouw nou echt wat het lijkt te doen?
Sluiten