Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Boek 19 apr 2016

Art of Burning Man: prachtige foto’s van te gekke kunst

Fotograaf NK Guy was afgelopen weekend in Amsterdam om zijn prachtige boek Art of Burning Man te promoten. Jaren geleden vertrok hij voor de eerste keer samen met zijn vrouw en gewapend met een camera naar het festival Burning Man. Vooral om te feesten, maar ook om wat snapshots te schieten. Later kwam het idee om het veel grootser aan te pakken: NK Guy ging elk jaar terug naar de woestijn, met vele camera’s in zijn backpack. Zestien jaar lang, van 1998 tot 2014, maakte hij de mooiste foto’s van de meest bijzondere kunstwerken. Wij spraken met hem over dit unieke project.

Burning Man is een jaarlijks festival dat wordt gehouden in de Black Rock Desert in Nevada. Het festival staat bekend om de vrije sfeer: in een week tijd wordt er een samenleving opgebouwd waar geld geen rol speelt en je wordt er aangemoedigd je te kleden en te gedragen zoals je bent. Naast muziek is kunst één van de meest bijzondere onderdelen van het festival. De Playa – zoals het festivalgebied genoemd wordt – is gevuld met bijzondere objecten en sculpturen van zowel bekende als onbekende kunstenaars.

Naast dat de kunstwerken opzich al te gek zijn, maken de verhalen achter de foto’s het boek heel bijzonder. NK Guy heeft bij enkele foto’s behoorlijk wat risico’s moeten nemen om het perfecte shot te creëren. Aan het einde van het festival gaan vele kunstwerken in brand en daarom maakte Guy veelal gebruik van een metalen box met venster om zijn camera te beschermen.

De Black Rock Desert staat bekend om haar zandstormen. De Burnies worden erop geattendeerd om altijd goggles en sjaals te dragen en wanneer de storm opkomt kun je niets anders doen dan beschutting zoeken en afwachten. Maar dit was voor Guy juist hét moment om de mooiste beelden te schieten. Door het vele zand lijken de kunstwerken uit de stofwolken op te doemen.

We sloten de avond af met de vraag of hij van plan is om terug te gaan om wellicht een tweede deel te maken. “Ik heb twee jaar geleden als fotograaf afscheid genomen van het festival. Wellicht ga ik nog terug als bezoeker, maar mijn ziel zit in dít boek. Een tweede project zal nooit zo bijzonder worden als dit naslagwerk”.

Past dit boek perfect op jouw gestylede koffietafel? Je kunt het boek hier bestellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Art of Burning Man: prachtige foto’s van te gekke kunst
Sluiten