Zo voorkom je de meest voorkomende fouten bij het inrichten van je eerste appartement

We maken allemaal fouten. Da’s menselijk, daar is helemaal niets mis mee. Maar sommige fouten zijn handig om te voorkomen – zoals deze veelvoorkomende fouten bij het inrichten van je eerste appartement. Of je tweede, of derde…

Benieuwd naar wat die meest voorkomende fouten zijn? Wij zetten ze voor je op een rijtje, én vertellen je hoe je dat beter kunt oplossen. Zo hoef jij de volgende fouten in elk geval niet te maken.

1. Kleine gangen of gekke hoekjes in huis vergeten op te meten

In mijn eerste appartement had ik een lastige trap met een hoek. De woonkamer was op de eerste verdieping, wat ervoor zorgde dat banken door dat immens kleine trappengat moesten passen. Mission impossible. Ik heb (dit is geen grap) met minstens 3 verschillende banken beneden aan de trap gestaan, om er vervolgens achter te komen dat die bank écht niet naar boven kon. Dat geldt overigens ook voor een tweepersoonsbed. Nee, die trap en ik waren geen vrienden.

Dit had ik van te voren natuurlijk al kunnen weten als ik dat trappengat eerst goed had opgemeten. Koop jij veel nieuwe items voor je appartement? Check dan altijd de grootte van het pakket waarin het geleverd wordt, en of dat wel naar binnen past. Want geloof me, dat is niet altijd vanzelfsprekend. En al helemaal niet als je in een ouder huis gaat wonen.

2. Vasthouden aan je studenten-interieur

In je studentenkamer maakte het waarschijnlijk niet uit waar je spullen vandaan kwamen. De kast kocht je op Marktplaats, een tv-meubel stond nog bij je ouders in de schuur en die eetkamerstoelen heb je in de kringloopwinkel bij elkaar gesprokkeld. Je vond het niet allemaal even mooi, maar dat maakte even niet uit.

Maar wil je nu écht een upgrade maken, dan is het verstandig om veel van die spullen uit je studententijd los te laten. Dat gaat even een investering zijn, maar als je in een spliksplinternieuw interieur zit met items die je écht mooi vind, dan is dat het allemaal waard.

3. Gaan voor ‘standaard’ kunst

We zijn waarschijnlijk allemaal groot geworden met een ‘uniek schilderij’ van de IKEA aan de muur (guilty!). Bij mij heeft de skyline van New York zo’n acht jaar aan de muur gehangen. Hartstikke leuk, maar het is nooit te vroeg om wat originelere kunst te gaan verzamelen die níet bij een groot deel van de wereldbevolking in huis hangt.

Betaalbare kunst hoeft overigens echt niet altijd reteduur te zijn. Bij deze vijf websites scoor je betaalbare kunst.

4. Klakkeloos alles aannemen wat je aangeboden krijgt

Lief dat je de oude sofa van je oom en tante mag hebben, maar onthoud dat je niet weer een studenten-interieur creëert. Wees selectief. En als je iets niet mooi vindt, wees dan niet bang om dat te zeggen. Ga liever zelf op zoek naar vintage items die je wél echt mooi vindt.

Hetzelfde geldt voor housewarming cadeaus. Als je een housewarming geeft, krijg je bijna altijd wel cadeaus waar je niet van houdt of items die écht niet in jouw interieur passen. Natuurlijk is het heel lief bedoeld, maar je bent niet verplicht om het ook echt neer te zetten. In de uitnodiging kan je bijvoorbeeld om een envelopje vragen in plaats van cadeautjes, zodat je zelf iets uit kunt zoeken. Vaak zullen mensen dit ook zeker begrijpen.

5. Bang zijn voor kleur

Veel mensen zijn bang voor veel kleur in huis. Daarom blijven muren vaak wit (of vooruit, lichtgrijs), wat een ruimte kil kan doen overkomen. Maar wees niet bang voor kleur. Kleur geeft je ruimte juist een focuspunt. Go bold en kies voor een accentmuur in huis.  Of steek de handen uit de mouwen en ga aan de slag met een tof behang.

Meer lezen over veel voorkomende fouten, en hoe jij ze voorkomt?

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Zo voorkom je de meest voorkomende fouten bij het inrichten van je eerste appartement
Sluiten