Jaime Andreas
Jaime Andreas Lifestyle 17 apr 2020

Wil je weten: het verschil tussen antiek, retro en vintage

Heb je net een prachtige antieke kast gekocht voor in je interieur, zegt je hippe vriendin: ‘ wat een mooie vintage kast is dat!’ Erg verwarrend. De definities van de woorden antiek, retro en vintage lijken erg op elkaar, maar het is toch niet helemaal hetzelfde. Wat is dat verschil precies?

Bij antiek denk je wellicht gelijk aan de meubels in het huis van je grootouders, retro doet wellicht denken aan de 50’s en vintage zijn de kleren die hippe dames tegenwoordig kopen. Toch blijft het verschil een beetje vaag. Hopelijk maakt dit het wat duidelijker.

Het verschil tussen antiek, retro en vintage

Antiek

Inderdaad, antiek refereert meestal naar oude meubels. Denk aan een mooie kast of een salontafel. Deze meubels zien er vaak nog goed en elegant uit. Je zou het meubel bijna als een kunstobject kunnen aanschouwen.

Een object wordt gezien als antiek wanneer het meer dan honderd jaar is, bij sommige items al na 75 jaar. De voorwerpen moeten handgemaakt zijn, met beperkt gebruik van machines.

Retro

Retro is niet per se een meubel; het is eerder een gevoel dat je krijgt bij bepaalde meubels of een interieur. Dit hoeft niet te betekenen dat de meubels zelf heel oud zijn. Ze doen gewoon denken aan vroeger, aan andere tijden. Meeste mensen krijgen een nostalgisch gevoel bij een retro interieur.

Vintage

Vintage items zijn vaak redelijk oud. Bij vintage objecten zoals meubels, kleren of decoratie is het duidelijk dat ze door andere mensen gebruikt zijn. Desondanks zijn de items nog goed bruikbaar. Het is juist deze oude look die hen interessant maakt om te dragen of om in het interieur te gebruiken.

Wat de definitie ook is; een toffe antieke kast of gebruikte vintage stoelen kunnen je interieur een interessante look geven. Niet alleen staat het leuk in je interieur; het is ook nog eens bewust en milieuvriendelijk om meubels te hergebruiken.

Wil je bewust bezig zijn en je eigen decoratie maken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wil je weten: het verschil tussen antiek, retro en vintage
Sluiten