Frederique Rekers
Frederique Rekers Kantoor 8 feb 2021

5 tips om van jouw thuiskantoor een anti-stress werkplek te maken

Iedereen heeft er wel eens last van: stress tijdens het werken. Wist je dat de plek waar je werkt veel invloed kan hebben op je stress-level? Wij delen de beste tips van ontwerp professionals voor een anti-stress werkplek.

Zo weet je zeker dart je zelfs aan het eind van een lange werkdag nog relaxed bent.

5 tips voor een anti-stress werkplek

1. Zen-zone

Waarschijnlijk bestaat jouw werkplek uit een bureau, bureaustoel en nog wat andere accessoires om fijner te kunnen werken. Maar heb je ook wel eens over nagedacht om een zitzak in je werkkamer neer te zetten? Of lekkere dekens met kussens om te relaxen? Zo maak jij met een paar kleine aanpassingen al een anti-stress werkplek voor jezelf.

Je kan ook ontspannende spelletjes neerleggen en zorgen voor een box met rustgevende muziek. Wanneer je een kleine ruimte creëert waar je even goed kan ontspannen, geef jij je geest de kans om te herstellen en dat helpt om een burn-out en stress te voorkomen.

Wanneer je zo’n apart plekje hebt, is het een herinnering dat het oké is om stress los te laten maar dat het ook belangrijk is om dat ook echt te doen. Het idee is om te weten dat de ruimte altijd voor je klaar staat om even te ontspannen. Zorg er alleen wel voor dat deze ruimte niet rommelig wordt, een rommelige ruimte maakt de geest onrustig.

2. Stimuleer de zintuigen

Ogen
De kleuren bij je werkplek maken veel uit. Warm witte, zachtgroene of blauwe tinten zorgen voor een ontspannen sfeer. In combinatie met natuurlijk of gedimd licht kan je zo de sfeer in je kamer erg beïnvloeden.

Oren
Zorg ervoor dat je alledaags lawaai een beetje kan blokkeren door bijvoorbeeld muziek of nagemaakte natuurgeluiden zoals regen of stromend water op te zetten. Zet een apart boxje neer die je hiervoor kan gebruiken.

Aanrakingen
Zachte, natuurlijke materialen en texturen hebben voorkeur bij een anti-stress werkplek. Denk bijvoorbeeld aan zachte kussens of een tafel van hout. Dit zorgt voor een rustige sfeer waardoor jij zonder stress kan werken.

Ook materialen die beweging bieden werken goed, zoals bijvoorbeeld een schommelstoel.

3. Schaf extra planten aan

We benoemden het net al even, maar natuurlijke elementen hebben bij het hebben van een anti-stress werkplek. Nu hebben we niet allemaal de luxe om elke dag van het jaar in de natuur te kunnen werken, maar we kunnen de natuur wel een beetje naar binnen halen.

Onze 5 favoriete planten en hun (luchtzuiverende) gezondheidsvoordelen

Zo kan je al beginnen door uitzicht te creëren op de natuur. Draai je bureau een kwartslag om naar je raam zodat je de hele dag naar buiten kan kijken. Geen (groene) tuin? Wat dacht je van een schilderij vol planten? Of een poster van uitzicht op de zee?

Het leukste is natuurlijk om echte planten aan te schaffen. Je kan denken aan een grote plant voor in de hoek van je werkplek of voor een kleine plant voor op je bureau. Kijk wat bij jouw werkruimte past en je zal merken dat je meteen minder stress hebt.

4. Maak het persoonlijk

Persoonlijke details kunnen kalmerend werken. We zijn altijd meer ontspannen als we het gevoel hebben dat onze omgeving ons weerspiegelt. Daarnaast ontspannen we als we aan persoonlijke dingen denken zodat we even uit de werksfeer kunnen stappen.

Elementen die aansluiten bij je persoonlijke overtuigingen of filosofieën kunnen ook helpen bij een anti-stress werkplek voor thuis. Denk bijvoorbeeld aan milieuvriendelijke verf of veganistische stoffen.

5. Planbord

Tijdens het werken moet je vaak veel dingen onthouden en zit je hoofd overvol. Het kan helpen om een speciaal planbord op te hangen of neer te zetten waarop jij jouw taken van de dag kan opschrijven. Dingen die in je hoofd opkomen kun je daarop opschrijven en zo maak je je hoofd leeg en dat is nu precies wat je wil in jouw anti-stress werkplek.

Met deze 4 trends maak je van jouw thuiskantoor de ideale werkplek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Houzz

Reageer op artikel:
5 tips om van jouw thuiskantoor een anti-stress werkplek te maken
Sluiten