Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kantoor 18 mei 2020

Zo gaat jouw 1,5 meter-kantoor eruit zien in de ‘nieuwe samenleving’

Sommige dingen zullen nooit meer hetzelfde zijn na de coronacrisis en jouw kantoor daar mogelijk één ding van. Want hoe handhaaf je een 1,5 meter samenleving in een kantoortuin waar je normaal gesproken dicht bij elkaar werkt, luncht en overlegt in kleine vergaderhokjes? Dat zal vragen om het herorganiseren naar een 1,5 meter kantoor.

Intermediair en Flexas bogen zich eerder over dit vraagstuk en zetten de eerste krijtlijnen uit van een 1,5 meter kantoor.

Het 1,5 meter kantoor van de toekomst

Dat de kantoortuin een nieuwe invulling zal krijgen, is zeer waarschijnlijk. Hoe dat er precies gaat uitzien, zal voor iedere organisatie weer anders zijn. Toch zijn er hier en daar al bedrijven die hun voorlopig getroffen maatregelen bekend maken. Hieronder een overzicht van de verschillende maatregelen die genoemd worden om de 1,5-samenleving te handhaven op kantoor:

  • Looproutes via stickers en pijlen: net als in de supermarkt zullen looproutes via stickers en pijlen aangebracht worden in de kantoren. Op die manier wordt eenrichtingsverkeer gegarandeerd. Bij trappen en smalle gangen zullen voorrangsregels gelden om te voorkomen dat mensen niet te dicht langs elkaar lopen.
  • Papieren placemats: om een virusvrij werkblad te garanderen, kunnen werknemers ‘s ochtends een papieren placemat nemen om op hun bureau te leggen. Na de werkdag wordt de placemat weggegooid om de volgende ochtend opnieuw een schoon werkblad te nemen.
  • Spatschermen tussen bureaus: bureaus die aan elkaar grenzen worden voorzien van doorzichtige spatschermen om de verspreiding van ziektekiemen tegen te houden.
  • Apps om de bezettingsgraad te monitoren: per dag zal maar een beperkt percentage van alle personeelsleden op kantoor mogen werken. Om dat in goede banen te leiden, zullen er mogelijk apps bestaan om de bezettingsgraad van een bepaalde organisatie te monitoren. Wil je even naar kantoor, dan check je dus eerst even of de maximale bezettingsgraad nog niet bereikt is.
  • Maatregelen om hygiëne te garanderen: mondkapjes, desinfecterende gels, verplicht niezen in de elleboog en geen gemeenschappelijke handdoeken meer zijn voortaan de norm.
  • Extra kantoorruimte: bedrijven met een gebrek aan ruimte zullen er mogelijk voor kiezen om in extra kantoorruimte te voorzien.

Voor de werknemer heeft dat zowel voor- als nadelen.

  • Minder afleiding: doordat het straks een stuk rustiger wordt op kantoor, zal ook de afleiding van collega’s en andere animo afnemen.
  • Betere samenwerking: een trend die we nu al zien bij de thuiswerkers is dat vergaderingen over het algemeen minder snel uitlopen. Ook in de toekomst wordt verwacht dat mensen op kantoor efficiënter zullen samenwerken en overleggen.
  • Meer flexwerken: het flexibel werken zal nog een tijdje aanhouden, ook wanneer de kantoren weer opengaan.

Lees ook: Durf te dromen over het leven na corona

Dit artikel verscheen eerder op WorkJuice

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo gaat jouw 1,5 meter-kantoor eruit zien in de ‘nieuwe samenleving’
Sluiten