Yessss: maak je eigen ananasplant van een ananas uit de supermarkt

Het is super simpel en leuk om te doen: je kunt je eigen ananasplant laten groeien van een ananas uit de supermarkt. En het is nog ontzettend makkelijk ook! Met deze DIY leggen wij je uit hoe je dit het beste kunt doen.

Omdat je DIY ananasplant veel zon nodig heeft, is de lente de ideale tijd om te beginnen met dit project. Zo zorg je er zeker voor dat je plantje genoeg zonlicht krijgt. Zo’n plantje kweken klinkt natuurlijk prachtig, maar wat heb je daar eigenlijk allemaal voor nodig?

Dit heb je nodig voor je eigen ananasplant

  • Een ananas
  • Een scherp mesje
  • Een klein potje
  • Een beetje water
  • Een bloempot
  • Een zak met goede moestuin aarde

Stap 1

Koop een mooie ananas in de supermarkt of op de markt. Het is belangrijk dat de ananas mooie bladeren heeft, want deze bladeren worden uiteindelijk ook de bladeren van de plant.

Stap 2

Snijd met een scherp mesje de kroon uit de ananas. Het is belangrijk dat je nog een beetje geel vruchtvlees overhoudt. Leg de kroon daarna ongeveer een week op z’n kop en laat deze volledig uitdrogen.

Stap 3

Pel ongeveer 2-3 centimeter van de bladeren van de kroon af, zodat er een randje van het de basis van de kroon zichtbaar wordt. Vul daarna een klein potje (of een stevig glas) met water, en zet de kroon hier in. Zorg ervoor dat alleen de basis van de kroon nat wordt, de bladeren moeten droog blijven. Hier kan je eventueel een paar tandenstokers of satéprikkers voor gebruiken.

Na een tijdje zul je zien dat er wortels uit de kroon beginnen te groeien!

Stap 4

Als er ongeveer 2-3 centimeters aan wortels aan de kroon hangen, kan je het plantje overpotten. Zorg ervoor dat je goede vochtige moestuin aarde gebruikt. De ananasplant is dol op zon, dus zorg voor een zonnige plek. Het kan ook helpen je plantje elke dag een beetje te benevelen met een plantenspuit zodat de lucht en en bladeren lekker vochtig blijven.

En ja, het is mogelijk om met je eigen ananasplant een echte ananas te kweken – dat is natuurlijk het grote einddoel! Verwacht alleen niet dat je dit over een paar weken al hebt, want daar kan wel 1 of 2 jaar overheen gaan. Daarnaast is die ananas niet gekweekt om te eten. Een lekkere maaltijd zal je er dus niet aan overhouden, maar wel veel plezier!

Meer leuke planten-DIY’s

Staat er een ananas op de vensterbank in het zonnetje, dan kan je er net zo goed een zelfgekweekte avocado naast je ananasplant zetten. Dit schattige plantje kan je namelijk ook zelf maken! En met deze tool wordt dat wel héél gemakkelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Yessss: maak je eigen ananasplant van een ananas uit de supermarkt
Sluiten