How to: zelf je Aloë Vera stekken – deze stappen moet je nemen

De Aloë Vera plant staat bekend om zijn geneeskrachtige en helende werking. De gel die uit de plant komt kan je voor veel dingen gebruiken en daarom erg fijn als je er zelf een kan stekken van een grote plant. Wij leggen je uit hoe.

Het is iets moeilijker dan het enkel laten groeien van de plant, maar zeker niet onmogelijk. Wij leggen uit hoe.

Allereerst, wat heb je nodig bij een Aloë Vera stekken:
– Warmte
– Zonlicht
– Water
– Liefde

Wanneer kan ik mijn Aloë Vera stekken?

Kies een goede periode uit om te beginnen met het stekken jouw Aloë Vera plant. De beste tijd om dit te doen is vanaf begin mart tot uiterlijk september. De kans van slagen is in deze periode het grootst door de felle zon.

Aloë vera plant met of zonder wortels wil stekken, de stappen zijn hetzelfde. Maar wat niet kan bij een Aloë Vera plant is stekken vanuit een blad van de plant. Bladstekken werkt niet omdat de bladeren niet de juiste cellen hebben om wortels en babyplanten te creëeren.

Waarom je áltijd een Aloë Vera plant in de vensterbank wilt hebben staan

De stappen die je moet nemen bij het stekken van een Aloë Vera plant:

Zoek een mooie wortelstek of zijscheut uit

Je kan opzoek gaan naar een wortelstek, oftewel een Aloë Vera baby. Deze maakt deel uit van de moederplant en zijn meestal wat kleiner en feller van kleur.

Belangrijk is dat hij minstens een paar bladeren heeft en een paar centimeter lang is (afhankelijk van de moederplant). Je kan hem dan pakken bij de wortels en begin lichtjes met draaien en trekken, niet knakken!

Wat je ook kan doen is op zoek gaan naar een zijscheut, dit is een Aloë Vera stek (vaak) zonder wortels.Hij komt onderaan de zijkant van de stam van de moederplant en heeft daarom geen eigen wortels.

Het losmaken van je stek

Wij zeiden net al dat je erg voorzichtig moet zijn en je zachtjes kan draaien om hem los te krijgen. Wanneer dit niet lukt en het stekje erg vast zit aan de moederplant, kan je ook een mesje gebruiken hiervoor.

Zorg er wel voor dat dit mesje goed is ontsmet zodat je jouw Aloë Vera stek niet infecteert. Snijd vervolgens de stek dicht mogelijk bij de moederplant af.

Laat deze stek met wortels 4 dagen drogen, zo wordt de wortelgroei gestimuleerd. Als je stek geen wortels heeft kan je hem het best een paar weken laten drogen omdat je hem waarschijnlijk los hebt gesneden en de wond moet helen.

Verpot je Aloë Vera stek

Als jouw ALoë Vera stek genoeg wortels heeft kan je hem in een doorzichtig potje doen zodat je kan zien hoe het gaat met de wortels, als je dit niet mooi vindt kan je ook voor een normale pot gaan.

Je kan voor het verpotten het beste gaan voor verse stek- of cactusgrond. Deze grond mag in het begin een beetje vochtig zijn. Houd er rekening mee dat de grond daarna een tijd (ongeveer een week) geen water nodig heeft. Geef hem pas weer water als de grond volledig droog is.

Dit gaat misschien tegen je verwachtingen in maar je Aloë Vera stek gaat wortels maken op het moment dat de grond droog is. Dit komt omdat de plant dan door heeft dat hij wortels moet maken om op zoek te gaan naar water.

Houd ook rekening met de grootte van de pot, hiervoor is een makkelijk rekensommetje die je kan gebruiken. De diameter van de pot = de helft van de lengte (hoogte) van de plant. Bij een Aloë Vera van tien centimeter hoog, heb je dus een pot met een diameter van vijf centimeter.

Verzorg je Aloë Vera stekken

Als jouw Aloë Vera stek eenmaal in een pot zit is het alleen nog de zaak om hem goed in leven te houden. Hij heeft ten eerste veel zonlicht nodig dus denk daar over na als je hem ergens neerzet.

Het is een woestijnplant dus een koude plek is niet goed voor hem. Voor de gezondheid van je Aloë Vera kan je kijken naar de bladeren. Deze moeten dik en recht zijn.

Als ze dun en krullend worden heeft hij meer water nodig en als ze gaan hangen heeft hij meer zon nodig. Als je de plant water geeft, geef hem dan daarna de tijd om het water op te nemen en geef pas weer water als de grond droog is.

Als je jouw Aloë Vera stek goed verzorgd dan zie je binnen een tot vier weken een wortel ontstaan.

Roomed’s plantenguide: deze kamerplanten kan je stekken op water

Aloë Vera stekken
Bron: Roomed

DrgreenStudioplant

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
How to: zelf je Aloë Vera stekken – deze stappen moet je nemen
Sluiten