Alles wat je moet weten als je een bijzondere tuin wilt aanleggen

Op Roomed inspireren we je om van jouw huis je thuis te maken. En daarmee richten we ons vaak op het interieur, maar eigenlijk hoort de tuin daar net zo goed bij. Wij zien de tuin dan eigenlijk ook als verlengstuk van je huis, want ook een buitenruimte kun je inrichten en ontwerpen. Heb jij een ietwat verwaarloosde tuin aan huis en ben je van plan om deze op te knappen? Of heb je net een nieuw huis waar je de tuin nog wilt aanleggen? Met dit artikel willen wij je een aantal ideeën en informatie geven voor het aanleggen van een bijzondere tuin.

De kosten van een nieuwe tuin kunnen nogal uiteenlopen, afhankelijk van je keuzes. Een vijver kost uiteraard meer dan het aanleggen van een grasmat en bomen zijn natuurlijk duurder dan planten. Weet je nog even niet hoe je die nieuwe tuin gaat betalen? ING heeft een handige tool ontwikkelt, waarmee je in één oogopslag inzicht krijgt in de financieringsmogelijkheden.

1. Weinig of veel onderhoud?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het aanleggen van een nieuwe tuin is of je er veel of weinig onderhoud aan wilt hebben. Als je graag in de tuin bezig bent, kun je prima een groene tuin aanleggen, maar als je niet zo vaak thuis bent (of simpelweg geen groene vingers hebt), kun je beter kiezen voor minder groen en meer tegels bijvoorbeeld.

Grasmatten zijn niet bepaald onderhoudsvriendelijk. Als je het gras groen wilt houden, moet je het regelmatig maaien, besproeien in de zomer en misschien zelfs bemesten als het er even niet zo gezond bij ligt. Daarentegen kost gras relatief weinig: 5 à 10 euro per vierkante meter.

Heb je niet zoveel tijd of zin om je bezig te houden met de tuin, dan kun je de tuin het beste zoveel mogelijk betegelen. Je bent dan wel iets meer geld kwijt – 50 tot 150 euro per vierkante meter – maar qua onderhoud scheelt het veel. Af en toe met de onkruidverdelger eroverheen en met een onkruidschraper tussen de voegen is dan voldoende. Je vindt hier inspiratie voor de mooiste tegelvloeren voor buiten.

2. Bomen, planten of bloemen

Als je de verdeling gras en tegels in de tuin een beetje in je hoofd hebt, kun je nadenken over de verdere invulling van de tuin. Wil je redelijk wat schaduwplekken creëren, dan kun je het beste kiezen voor veel bomen. Bomen zijn uiteraard duurder den planten of bloemen, maar het is dan ook wel een duurzame investering aangezien bomen langer meegaan. Denk voor dat je een boom aanschaft eerst na over het soort grond in jouw tuin en wil je in het voor- of najaar genieten van bloesem? Check ook hoe hoog en breed een boom kan worden in verband met de lichtinval in jouw huis. Ook de dichtheid van de kroon is bepalend voor de hoeveelheid schaduw.

Wil je het liefst een open tuin met zoveel mogelijk laaggroei? Dan kun je het beste kiezen voor planten en bloemen. Bedenk dan goed of je veel kleur wilt of juist een groene tuin en check bij de tuinwinkel even welke planten je mooi vindt en welke lang groen of in bloei blijven. Er zijn veel vaste planten, die meerdere jaren meegaan en die elk jaar opnieuw bloeien. Deze planten groeien vaak wel in de breedte uit waardoor je met het aanleggen van de tuin wel wat gaten tussen de verschillende planten moet houden om ze ruimte te bieden voor groei.

3. Schutting of hekwerk?

Wil je privacy, dan kun je het beste een schutting om de tuin bouwen. Heb je iets minder last van inkijk, dan is een hekwerk ook een prima optie. Een hekwerk van hardhout kost vaak tussen de 150 en 250 euro per meter. Voor een schutting van hetzelfde materiaal geldt ongeveer hetzelfde. Vaak komen er nog wel kosten bij voor een speciale toegangsdeur. Heb je dat niet nodig, dan scheelt dat weer!

Je kunt vervolgens de schutting of het hekwerk laten begroeien met klimplanten, iets wat wij wel aanraden. Plaats in dat geval gaasschermen tegen de schutting zodat de planten daar op kunnen klimmen. Kosten van klimop liggen meestal tussen de 20 en 45 euro per anderhalve meter.

4. Een bijzondere tuin met extra’s

Wil je een tuin echt bijzonder maken, dan moet je daar natuurlijk wat extra’s aan toevoegen. Denk aan een zwembad, vijver, pergola, bijzonder terras of veranda rondom het huis. Ook een tuinhuis of kas kan een gave toevoeging aan je tuin zijn. Maar wat kost zoiets en wat zijn de opties?

Het aanleggen van een zwembad kost al gauw zo’n 30.000 euro en in onderhoud is een zwembad uiteraard ook niet goedkoop. Ook in een kleine tuin kun je ruimte maken voor een zwembad, maar qua onderhoudskosten ben je met een zwembad uiteraard wel duur uit. Denk na over een overkapping, wel of geen verwarming van het water en goede filterinstallaties.

Wil je graag zwemmen in je tuin, maar vind je een zwembad niet zo mooi? Ga dan voor een zwemvijver. De kosten van een zwemvijver liggen zo rond de 40.000 euro. Je moet hiervoor trouwens wel wat ruimte hebben, want een zwemvijver kun je pas vanaf 30 vierkante meter aanleggen. De kosten voor een ‘normale’ vijver lopen verder uiteen afhankelijk van de grootte en de features. Startend bij 1.000 euro en oplopend tot 5.000 euro.

Qua terras kun je denken aan een houten vloer of tegelvloer. Maar je kunt ook voor een terras met overkapping kiezen. Denk aan een pergola of veranda. Dan ben je uiteraard meer kwijt aan de verbouwing, aangezien een pergola algauw zo’n 3.000 euro kost. Het leuke is wel dat je bij een terras met overkapping kunt kiezen voor begroeiing, zoals druiventakken en blauwe regen, waarmee je de tuin nog meer aankleedt.

Wil je een deel van jouw tuin ook omtoveren tot moestuin, overweeg dan ook om een kas te bouwen. Wij zouden het liefst een combinatie van kas en wintertuin maken. Daarmee bedoelen we dat je een kas van glas laat bouwen, waar je ook kunt zitten tussen de tomatenplanten en aardbeien. We zouden de grond betegelen met straattegels om zo een een ‘terras’ te creëren in de kas. Een ander gaaf idee is deze kas, die haast te mooi is om planten in te kweken.

We hopen dat we je een beetje inzicht hebben kunnen geven in de kosten en mogelijkheden voor het aanleggen van een bijzondere tuin. Hopelijk kun je dit als startpunt nemen en aan de slag met alle ideeën!

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten als je een bijzondere tuin wilt aanleggen
Sluiten