Merve Ozturk
Merve Ozturk Planten en bloemen 13 sep 2020

Alles wat je wilt weten over de bananenplant (en hoe je ‘m verzorgt)

De bananenpant. Dé plant die zorgt voor een tropische sfeer in huis. Het is een mooie plant. Hij is groen en vaak groot. Maar weet je er eigenlijk meer over? Of is dat het wel? Na het lezen van dit artikel gaat dat veranderen. Wij hebben alles wat je wilt weten over de bananenplant op een rijtje gezet, ook over het verzorgen van een bananenplant.

Tipje van de sluier: de bananenplant heeft veel zonlicht nodig. Verder in het artikel lees je hoe je ‘m verzorgt.

Dit is alles wat je wilt weten over de bananenplant

Alle naamgenoten

Laten we beginnen met de namen die de bananenplant allemaal owned. De bananenplant wordt namelijk ook wel bananenboom, dwergbanaan of Musa genoemd. De Musa komt uit de Musaceae familie, die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt.

De bananenplant is dorstig

Doordat de bananenplant veel zonlicht nodig heef, bladeren heeft die veel water verdampen en voor 80% uit water bestaat, heeft de plant logischerwijze ook veel water nodig. Het is belangrijk om de grond altijd licht vochtig te houden.

De bananenplant heeft gemiddeld twee keer per week water nodig. In de zomerperiode verbruikt de plant dubbel zoveel water dan in de winterperiode. Let er op dat de wortels niet in het water staan. Vermoed je dat je te veel water geeft? Steek dan regelmatig je vinger diep in de grond. Zo kun je controleren of de grond het water goed absorbeert of niet.

Zolang de grond niet opdroogt en de plant genoeg zonlicht krijgt, kan de bananenplant ook snel groeien.

> Roomed’s plantenguide: hoe vaak moet ik mijn kamerplanten water geven?

De verzorging

Met alleen water geven redt je het niet. Maar hoe verzorg je een bananenplant dan? De bananenplant blijft van tropisch oorsprong en houdt dan ook ontzettend van regen. Nou hopen we dat je geen regendruppels vangt in je woning, maar een sproeier is wel zo handig. Sproei de mooie bladeren van deze plant regelmatig. Op zijn minst twee keer per week, zodat de bladeren ook levendig blijven én om van ongedierte af te komen.

Buiten het feit dat een bananenplant zonlicht nodig heeft, kan de plant verbranden als ‘ie wordt blootgesteld aan directe of veel zonlicht. Het beste is om de plant langzaam maar zeker steeds dichterbij het raam te plaatsen. Staat je plant in het zuiden? Plaats de kamerplant dan minimaal twee meter van het raam vandaan. Zo verlaag je kans op verbranding.

Side-note: een bananenplant kan tot wel drie meter hoog worden, een perfecte opvulling in je interieur als je een hoog plafond hebt dus.

Oops, verkleurde bladeren opgemerkt

Om te beginnen: bruine bladranden van de onderste bladeren zijn hartstikke normaal. Dit is ook niet te voorkomen. Vindt je het echt niet mooi? Dan kun je ervoor kiezen om de randen af te knippen. Na een tijdje zal het hele blad afsterven. Knip dit dode blad ongeveer vijf centimeter van de stam af. De rest zal vanzelf afsterven en is dan makkelijk af te trekken. Maak je niet druk. Er zal gewoon weer een nieuw blad gaan groeien.

Het kan ook zo zijn dat je een gele gloed op de bladeren opmerkt. Dat betekent dat de kamerplant te veel zonlicht krijgt. Plaats je bananenplant dan een meter verder van het raam. Merk je dat er bruine vlekken op de bladeren komen? Dat is een teken van te veel licht en te weinig water. Luister naar je plant, die vertelt je wel waar ‘ie behoefte aan heeft.

Redt je plant: Help, mijn plant krijg een geel blad! 6 vragen om de oorzaak te achterhalen

Verschillende soorten

De Musa-familie is een grote familie. Er bestaan ruim dertien soorten. De bananenplanten die het geschiktst zijn om thuis te verzorgen zijn de Musa Dwarf Cavendish en de Musa Tropicana.

Bananenplant stekken

Heb je al een bananenboom, en zie je ineens kleine pups aan de zijkant van de stam groeien? Je kunt de bananenplant makkelijk stekken. Lees er hier meer over: Dit is de beste manier om een bananenplant te stekken.

Voor als je helemaal obsessed bent met je bananenplant

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

123planten

Reageer op artikel:
Alles wat je wilt weten over de bananenplant (en hoe je ‘m verzorgt)
Sluiten