Pak dat kleedje er maar bij, want je kunt dus ├ęcht allergisch zijn voor kou

Je hebt types die bij het eerste sneeuwvlokje euforisch naar buiten rennen en niet meer binnenkomen tot er sneeuwpoppen zijn gebouwd en sneeuwballengevechten gevoerd. De rest van de bevolking blijft liefst nukkig binnen met warme chocolademelk en doet er alles aan de kou te vermijden. Maar wist je dat je ook allergisch voor kou kunt zijn?

Voor sommige mensen is klagen over de kou veel meer dan een beetje aanstelleritis. Je kan namelijk – we verzinnen het niet – allergisch voor kou zijn. Je krijgt er dan niet alleen last van als de temperatuur onder het vriespunt zakt, maar zelfs wanneer je een koud drankje aanraakt. Vermoed dat je dat je ook een koude allergie hebt? Dit zijn de 5 tekenen:

Allergisch voor kou

1. Je handen voelen opgezet door de kou

Wintersport-enthousiastelingen kennen misschien het fenomeen winterhanden – en/of voeten. Je handen zetten op, worden rood en gaan jeuken wanneer ze opwarmen nadat je in de ijskou bent geweest. Maar als dit in de winter aan de lopende band gebeurt, kun je allergisch zijn voor kou.

Sommige mensen ervaren dit zelfs wanneer ze een gekoeld drankje drinken. Het komt het meest voor bij handen, maar het kan zich in heel uitzonderlijke gevallen ook voordoen bij je keel – en dan ben je verder van huis.

2. Je huid wordt (en blijft) rood

Dan hebben we het natuurlijk niet over die frisse blos na een stevige winterwandeling. In het geval van een allergie worden de lichaamsdelen die blootstaan aan kou dieprood – soms tegen paars aan. De roodheid neemt meestal niet af zodra je weer in een warme omgeving bent. In sommige gevallen wordt de roodheid dan juist erger en kan die wel 24 uur lang aanhouden.

3. Netelroos door koude allergie

Allergisch voor kou zijn uit zich vaak op dezelfde manier als allergie├źn. Netelroos is een van de meest voorkomende reacties op een allergie en kan zich ook voordoen als je lijf niet tegen kou kan. Artsen testen vaak of iemand een kou-allergie heeft door een ijsblokje tegen de huid te houden en te kijken of dat lijdt tot netelroos, zwelling en/of roodheid.

4. De kou maakt je duizelig

Mensen met een ernstige allergie voor kou kunnen duizelig of licht in het hoofd raken wanneer ze plotseling in aanraking komen met kou. In tegenstelling tot de andere symptomen kan dit tot heel gevaarlijke situaties leiden – vooral als je het ervaart tijdens het zwemmen en daardoor niet uit het water kan komen. Als je ooit duizelig bent geweest nadat je in aanraking kwam met kou is het belangrijk naar een huisarts te gaan.

5. Allergie voor kou komt in de familie voor

Onderzoekers weten niet precies hoe een kou-allergie ontstaat. De allergie kan zich ontwikkelen als je bloot hebt gestaan aan een bepaald virus of ziekte, maar je kan ook het hebben ge├źrfd van je familieleden.

Het goede nieuws: je kan de symptomen enigszins onder controle houden met antihistamine. Kleed je goed aan voor je naar buiten gaat en vermijd airco. Je kan er wat aan doen, dus het is niet nodig om je de hele winter lang ellendig te voelen (of in ieder geval niet ellendiger dan de rest van ons ;-)).

Meer tips waar je iets aan kunt hebben

Dit artikel verscheen eerder op Famme en is geschreven door Susan Dalstra

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken ├ęcht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Pak dat kleedje er maar bij, want je kunt dus ├ęcht allergisch zijn voor kou
Sluiten