Renée Leeuw
Renée Leeuw Wooninspiratie 30 mrt 2015

Alleen wonen zonder je eenzaam te voelen

Alleen wonen heeft natuurlijk heel veel voordelen – zo kun je doen en laten wat je wil, hoef je geen rekening te houden met anderen en kun je bijvoorbeeld zonder geklaag het laatste nummer van Michael Jackson op repeat zetten totdat je er zelf gek van wordt.

Maar aan elk voordeel zit ook wel een nadeel en alleen wonen kan soms ook best eenzaam zijn. Om dat eenzame gevoel een beetje te verzachten, geven wij je een paar tips, die je hopelijk een beetje helpen.

Bron: De Célie

1. Sluit jezelf niet af van de rest van de wereld

Het is misschien verleidelijk en soms ook wel even fijn, maar doe het niet te vaak. Gooi de gordijnen open zodat je naar buiten kan kijken. Heb je een terras? Maak die buitenruimte leefbaar zodat je ook buiten lekker kan zitten en genieten van de zon en frisse buitenlucht. Door jezelf en je huis open te stellen, maak je jezelf bewust van het feit dat iedereen wel eens eenzaam is, terwijl niemand eigenlijk ooit echt alleen is!

Bron: Unsplash

2. Breng een dagelijks ritueel in je leven

Iedereen heeft wel een kleine gewoonte, waar hij of zij waarde aan hecht. Maak van zo’n gewoonte je eigen dagelijkse geluksmomentje. Het makkelijkste is om voor een ochtend- of avondritueel te kiezen. Zo vind ik het bijvoorbeeld heel lekker om ‘s ochtends eerst een kopje thee met verse gember en citroen te drinken en dan rustig te genieten van mijn ontbijtje. Misschien heb jij ‘s avonds juist zo’n ritueel waar je eigenlijk heel blij van wordt. Hoe dan ook, maak van dat ritueel je kleine geluksmomentje, want daar kan alleen jij in je eentje van genieten!

3. Vergeet de dieren niet!

Oké, we willen nu echt niet zeggen dat je zo’n typische ouwe vrijster met twintig katten moet worden, maar dieren maken wel echt gelukkig. Echte dierenvrienden zullen sowieso wel een kat of hond nemen, maar als je minder van dieren houdt, hang dan bijvoorbeeld vogelhuisjes buiten zodat je toch een beetje omringd bent door de dierenwereld, maar de dieren niet direct in huis haalt. Geloof ons nou maar, je wordt echt wel happy als een vogeltje vrolijk van jouw zaadjes pikt.

4. Nodig je vrienden uit

Uit eten gaan is leuk, maar het is ook best fijn om af en toe je vrienden thuis te hebben. Gewoon lekker samen koken, een filmpje kijken op de bank, een luie zondag samen doorbrengen of een spelletjesavond. Zo is jouw huis niet je eigen territorium en is er dikwijls leven in de brouwerij.

5. Probeer nieuwe dingen

Heb je een hobby? Of zoek je juist iets om je bezig te houden? Bedenk iets om te doen zodat je dat eenzame gevoel omzet in positieve energie en nieuwe dingen. Probeer bijvoorbeeld een nieuw recept uit, ga iets bakken, ontferm jezelf over een nieuwe DIY of verander iets in je huis.

6. Weet waardoor jij je eenzaam voelt

Bedenk welk aspect van alleen wonen jou zo eenzaam laat voelen. Misschien komt het doordat er bij thuiskomst niemand vraagt hoe je dag was of misschien is het een heel praktisch dingetje en vind je het vervelend dat je alles altijd in je eentje moet doen. Vraag dan hulp bij bepaalde dingen of spreek met iemand af dat jullie elkaar dagelijks bellen om even de dag door te nemen. Er zijn genoeg mensen die ook alleen wonen en die begrijpen je ongetwijfeld!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alleen wonen zonder je eenzaam te voelen
Sluiten