All Saints Chapel: een moderne kapel van glas en beton

Deze kapel, the All Saints Chapel, werd gebouwd voor een vriend en zijn familie. Het gebouw staat in Martinho Campos, Brazilië, en heeft een opvallend gaaf design. Dit design is het werk van Gustavo Penna Arquiteto & Associados. De kapel bestaat eigenlijk uit drie materialen: beton, glas en hout. De betonnen constructie heeft de vorm van een kruis, waarbij de verticale as een verbinding vormt tussen de aarde en de hemel; de horizontale lijn staat voor de verbinding tussen mensen, die naast elkaars zijde leven. Doordat de wanden van glas zijn, komt de vorm van het kruis extra goed uit en lijkt het kruis in een bepaald licht zelf op zichzelf te staan. Heel bijzonder!

Het interieur van All Saints Chapel contrasteert met de buitenkant van het gebouw. Hier geen beton, maar juist hout. Hier kozen de ontwerpers expres voor om zo een rustige en warme sfeer te creëren, wat een betere omgeving zou zijn voor meditatie oefeningen. Als je zelf ook graag mediteert (of dit wilt oefenen) kun je ook thuis een meditatieruimte maken.

Forecourt and pond view from northwest
Northeast elevation
Fragment of east façade
Interior evening view toward entrance
Interior view showing the skylight effect

Dit is overigens niet de eerste keer dat het kruis een inspiratiebron vormde voor ontwerpers van kerkgebouwen. Eerder zagen we zelfs een kerk in de vorm van een kruis, die ín een rots gebouwd moest worden!

all saints chapel

Nieuwsgierig naar meer bijzondere kapellen en kerkgebouwen? Wij zetten de zes meest bijzondere kerken op een rijtje.

architizer.com

Reageer op artikel:
All Saints Chapel: een moderne kapel van glas en beton
Sluiten