Jet Hendriks
Jet Hendriks Tips 22 feb 2020

Weg met de galm, ga voor een écht goede akoestiek in huis met deze tips

Als interieurstylist kom ik letterlijk en figuurlijk bij heel veel verschillende mensen over de vloer. Aan één ding ontbreekt het vaak… een goede akoestiek. Maar troost jezelf, in veel huishoudens is de akoestiek het vergeten kindje.

Strak gestucte muren, grote ramen en een minimalistisch interieur. Hartstikke mooi maar funest voor de akoestiek. Geluid weerkaatst enorm tegen de kale en harde oppervlakte waardoor er een flinke galm ontstaat. Bye comfortabel woonhuis.

Zorg voor een goede akoestiek in huis

Wanneer ik aan het werk ben kom ik bij heel veel mensen over de vloer. Ik vraag dan ook altijd wat ze zelf van de akoestiek vinden. Meestal wordt er vragend gekeken waarna een antwoord volgt als; nu je het zegt het klinkt best hol hier. Of er zit inderdaad best een galm in dit huis. Als eigen oplossing wordt dan een vloerkleed aangedragen of van die lekker dikke gordijnen. Want dat is het antwoord wat Google en Siri ons geven.

Maar heb je het probleem hiermee daadwerkelijk verholpen? Helaas niet.
Wij geven je de 4 gouden tips!

Tip 1 : welke gordijnen wél werken

Begrijp me niet verkeerd. Gordijnen zijn zeker belangrijk om op te hangen. Je hebt gordijnen die speciaal bedoeld zijn om het geluid te absorberen en deze werken het beste voor de akoestiek. Het ziet er ook nog eens super stijlvol uit. Je kunt hier naar vragen bij een betere gordijnzaak.

Tip 2: doet een vloerkleed écht zijn werk?

Een vloerkleed daarin tegen doet minder zijn werk. Het dempt wat geluid maar het maakt geen groot verschil. Wanneer je de akoestiek wilt optimaliseren moet je de praatrichting volgen.

Daar waar het geluid tegenaan kaatst plaats je een zacht materiaal of in ieder geval een materiaal dat het geluid absorbeert. Ik ken namelijk niemand die onder de tafel een gesprek voert met een ander, jij wel?

Tip 3: wanddecoratie

Je kunt daarom beter kiezen voor wanddecoratie. Wist je dat er behang is wat de akoestiek optimaliseert? En ook nog in verschillende soorten designs zodat het in ieder interieur toegepast kan worden. Naast behang kun je ook denken aan (akoestische) schilderijen, wandkleden of boekenplanken met daarop decoratie.

Zorg ervoor dat niet alleen de wanden vol hangen maar start altijd bij de basis. Bij het aanschaffen van de meubels kun je al rekening houden met de galm in huis. Neem liever een stoffen bank in plaats van een leren variant. Stof absorbeert het geluid en leer weerkaatst het. Zet de ruimte vol, maar niet te vol.

Tip 4 : split grote ruimtes op

Heb je een gigantisch grote ruimte? Creëer dan hoekjes. De akoestiek in huis wordt beter wanneer je de ruimte verdeelt en kleiner maakt. Ga voor een afscheiding door een kast haaks tegen de muur te zetten of plaats een glazen tussenwand. Zo krijg je én een gezellig hoekje, én de akoestiek zal verbeteren omdat de praatrichting onderbroken wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weg met de galm, ga voor een écht goede akoestiek in huis met deze tips
Sluiten