Zo ga je te werk als je de afzuigkap nu écht schoon moet maken

Het is een klusje dat we liever steeds maar weer uitstellen: de afzuigkap schoonmaken. Niemand zit te wachten op het schoonmaken van vieze, vettige roosters. Maar hoe langer je wacht, hoe viezer die roosters worden. Wij steken de handen uit de mouwen, want met deze guide weet je vanaf nu altijd hoe je een afzuigkap moet schoonmaken.

De afzuigkap is misschien wel een van de smerigste dingen in je keuken. Als je ‘m dagelijks tijdens het koken aanzet, wordt er dus ook dagelijks vet en stof door opgezogen. Het meeste vet, stof en vuil wordt door de afvoer weggezogen, maar er is ook veel vet en stof dat achterblijft op de filters. Tja, zo’n afzuigkap kan dus wel een grote schoonmaakbeurt gebruiken.

Metalen filters of vervangbare filters?

Voordat je begint met de afzuigkap schoonmaken, kijk je even naar de vetfilters die in jouw afzuigkap te vinden zijn. Nieuwe afzuigkappen hebben meestal metalen filters, maar er zullen ook nog genoeg afzuigkappen met vervangbare stoffen filters te vinden zijn. Vaak zijn deze gemaakt van stof, en kan je deze niet schoonmaken. Vervang deze eens in de twee maanden met een nieuwe filter of je afzuigkap schoon en fris te houden.

Afzuigkap schoonmaken in de vaatwasser

Is het filter van jouw afzuigkap niet gemaakt van aluminium, en staat in de handleiding dat de filters in de vaatwasser schoongemaakt kunnen worden? Lucky you! Dan kan je de vaatwasser voor jou het werk laten doen. Zorg er altijd voor dat je het filter met de vette kant naar onderen legt.

Daarnaast mag het filter niet klem gezet worden om te voorkomen dat het filter krom trekt. Kan je de temperatuur van je vaatwasser aanpassen? In dat geval is een kort programma met 40 graden voldoende.

Meer tips: 37 tips over schoonmaken waardoor jouw huis vanaf nu brandschoon is

Afzuigkap schoonmaken met baking soda

Een nóg snellere manier om de afzuigkap schoon te maken, is met ons favoriete schoonmaakmiddel. We hebben het uiteraard over baking soda, een middeltje waar we vrijwel álles mee schoon krijgen. Leg de filters in de gootsteen met de vette kant naar boven, en strooi er een handje baking soda overheen. Druppel hier een paar druppels afwasmiddel over, en laat de gootsteen vollopen met heet water. Laat dit 10 minuten intrekken, en schrob met een (oude) afwasborstel het overtollige vet er gemakkelijk af.

Check voor het schoonmaken van jouw afzuigkap in de handleiding altijd even of je afzuigkap gemaakt is van aluminium. Mocht dit het geval zijn, dan kan je ‘m níét op deze manier schoonmaken, omdat baking soda het aluminium aan kan tasten. Je kan de filters dan wel schoonmaken met alleen onverdund afwasmiddel.

Nog meer schoonmaken

Afzuigkap schoonmaken
Bron: Roomed

coolblue

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Zo ga je te werk als je de afzuigkap nu écht schoon moet maken
Sluiten