Iris Wijnands
Iris Wijnands Wooninspiratie 13 nov 2019

Klaar met uitstellen, aan de slag! De afzuigkap schoonmaken doe je zo

De afzuigkap schoonmaken is echt zo’n klusje waarvan we steeds denken ‘oh, dat moet écht gebeuren’ en het vervolgens weer vergeten. Dit keer gaan we er echt aan beginnen! Check onze tips en raap je moed bijeen, want we gaan de afzuigkap schoonmaken.

Om de afzuigkap schoon te maken hoef je echt niet hard te schrobben. Het lijkt een zwaar en lastig klusje, maar met deze tips kom je al een heel eind zonder te ploeteren.

De buitenkant van de afzuigkap schoonmaken

Laten we beginnen met de buitenkant van de afzuigkap. Neem een ontvetter (bijvoorbeeld groene zeep) en ga aan de slag. Na het ontvetten kun je de afzuigkap met een nat doekje afnemen.

Was het een lastig karwei? Leer jezelf aan om de afzuigkap dagelijks even af te nemen. Het is een kwestie van een paar tellen schoonmaken per dag en het scheelt een hoop boenwerk als het tijd is voor de grote beurt.

Is je afzuigkap gemaakt van rvs? Laat ‘m dan mooi glanzen door ‘m in te wrijven met een klein beetje zonnebloemolie.

De vetfilter van de afzuigkap schoonmaken

In de afzuigkap zit een metalen vetfilter of een vervangbare koolstoffilter hebben. Een koolstoffilter kun je niet schoonmaken. Die moet je eens in de drie maanden vervangen. De metalen filter van je afzuigkap kan je gelukkig wel eenvoudig schoonmaken.

Bijkomen van het schoonmaken doe je met een lekker drankje #evenbijtanken

Heb je een filter dat in de vaatwasser mag? Heb jij even geluk! Dan hoef je niet zo hard te boenen als je de afzuigkap gaat schoonmaken.

Vul een grote bak of je gootsteen met heet water en voeg een paar eetlepels baking soda toe. Leg het vetfilter erin en laat deze ongeveer een kwartier weken, zodat het vuil los kan komen. Is je bak niet groot genoeg voor het hele filter, draai ‘m dan halverwege even om.

Vervolgens borstel je het filter goed schoon met een afwasborstel. Er kan best wat vet vanaf komen, dus huishoudhandschoenen zijn geen overbodige luxe. Even naspoelen, laten drogen en dan is het schoonmaken van de afzuigkap voorlopig weer gedaan.

Aluminium vetfilters

Let op: aluminium roosters of filters mogen níet in de vaatwasser. Ook kun je deze beter niet schoonmaken met baking soda, zoals filters van een ander materiaal. Maak in plaats daarvan een schoonmaakmiddel met heet water, azijn en citroensap.

Meer handige schoonmaaktips ontdekken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Tips en WeetjesDe Huishoud CoachSlim Huishouden

Reageer op artikel:
Klaar met uitstellen, aan de slag! De afzuigkap schoonmaken doe je zo
Sluiten