Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Keuken 23 aug 2019

Afval scheiden in huis, waar begin je?

Schrik niet, maar per jaar gooien we met z’n allen zo’n 500 kilo afval per persoon in de vuilnisbak, lezen we op de website van de Consumentenbond. Dat is een groot getal en daarom is het des te belangrijk om al die verpakkingen op de juiste manier te scheiden. Want tsja, afval scheiden in huis, hoe doe je dat eigenlijk goed en effectief?

Papier moet bij het papier, plastic bij het plastic, maar hoe creëer je thuis een plek voor al die afvalbakken die tegelijkertijd het aanzicht niet verpest?

Afval scheiden: let’s do this!

Een nieuw pak yoghurt bij je ontbijt, die voorverpakte plak ontbijtkoek tussendoor, het pakketje dat je had besteld, elke dag scheur je gemiddeld zo’n 7 verpakkingen open.

Ga maar ‘s na wat jij vandaag allemaal al open hebt gemaakt, het aantal pakken, dozen en flesjes loopt vaak sneller op dan je doorhebt. Duidelijk: dat afval moet gescheiden worden.

Om te beginnen: Welk afval kan je scheiden?

Glas, papier, plastic en GFT zijn de belangrijkste dingen die je thuis kunt scheiden voor hergebruik.

Twijfel je over een product? Check afvalscheidingswijzer.nl om te controleren of die lege chipzak écht bij het restafval moet (spoiler: het aluminium laagje maakt het folie ongeschikt voor plasticrecycling, aldus Afvalscheidingswijzer).

Tip: weet je niet zo goed waar het afval bij moet? Kies dan voor het restafval, dat is altijd beter dan dat het bij de verkeerde afvalstroom terecht komt en alles vervuild.

Ga voor een duo-afvalemmer

Wat altijd handig is in de keuken is een duo-afvalemmer, oftewel een afvalbak met daarin twee compartimenten.

Zo kun je snel en makkelijk bijvoorbeeld plastic van restafval scheiden, zonder direct allerlei afvalbakken in huis te nemen.

Koop minder afval

Stiekem zet je de eerste stap naar afval scheiden al in de supermarkt. Als jij minder verpakkingen koopt, hoef je namelijk ook minder te scheiden!

Probeer bewuste keuzes te maken en koop een broccoli die niet in verpakking zit in plaats van de voorgesneden variant. Een oplossing kan heel simpel zijn!

Maak een afvalstation

Als je er de ruimte voor hebt, is een afvalstation een fijne manier om afval goed te kunnen scheiden.

Ga voor meerdere afvalbakken die je makkelijk uit elkaar kunt houden om zo je plastic, papier, gft en glas overzichtelijk te kunnen scheiden.

En als je helemaal ruim woont, kun je er zelfs iets heel moois van maken! Zoals op onderstaande beelden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Afval scheiden in huis, waar begin je?
Sluiten