Emma Bering
Emma Bering Wooninspiratie 25 aug 2018

Een verbouwing plannen, hoe doe je dat? Advies van een ervaringsdeskundige

Als je besluit om je huis te verbouwen komen er heel veel dingen bij kijken, zo ook de planning. Wanneer gebeurt wat en hoe lang heb je de tijd om te verbouwen? Dat zijn vragen waar je een antwoord op moet hebben. Om je wat te helpen zijn hier mijn tips voor het plannen van de verbouwing.

Verbouwen is eigenlijk een hele leuke (en ook stressvolle) periode. Je ziet je huis veranderen naar je droomhuis! Nu dat je je financiële plaatje op orde hebt is het tijd om ook te kijken naar de planning van je verbouwing.

Het duurt altijd langer

Misschien wel de belangrijkste tip die ik voor je heb is dat het altijd, maar dan ook altijd, langer duurt dan je denkt. Zo dachten wij eerst heel naïef dat we met 3 á 4 weken wel klaar zouden zijn. Dat gaat ‘m dus niet worden. Nou moet ik er wel bij vermelden dat we steeds een beetje meer gingen slopen. Dat moet dan natuurlijk ook weer worden gemaakt. Slopen is leuk en makkelijk, maar het weer mooi maken duurt het langste.

Iedereen heeft het druk

Bouwvakkers hebben het gewoon heel druk. Dus houd er rekening mee dat je soms meerdere mensen moet bellen voordat iemand bij jou kan werken. Daarnaast hebben de bedrijven zelf het ook druk, dus als je iets moet bestellen zit er een levertijd bij. Zo hadden wij deuren en ramen besteld die een levertijd van 6 tot 8 weken hadden. Daar hadden we van tevoren niet op gerekend, dus moesten we daar een hele tijd op wachten.

DIY: geef je interieur een nieuwe look met plakfolie

Daarnaast is het in de zomer de “bouwvak”. Dat betekend dat de bouwvakkers en bedrijven op vakantie gaan. Sommige bedrijven gaan dan helemaal dicht, andere bedrijven blijven open maar hebben een langere levertijd omdat ze met minder mensen zijn. De bouwvak is meestal in juli en augustus, maar dat verschilt per regio.

Door de bouwvak is voor ons het wachten nu op het keukenwerkblad, dat nu dus een levertijd van rond de 5 á 6 weken heeft. Anders had het alsnog 3 weken geduurd, dus plan het goed.

Kies je prioriteiten

Als je nog nooit hebt verbouwd, heb je de neiging om maar met iets te beginnen. En hoewel dat in principe niet erg is, zijn er toch bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het niet verstandig om vrij snel je nieuwe vloer te plaatsen. De vloer is iets wat je als laatste doet. Zo raakt de vloer niet beschadigd door eventueel sloopwerk.

Daarnaast moet je kijken wat je prioriteiten zijn. Als je je huis laat stucen zal je daar rekening mee moeten houden. Wat voor ons op een gegeven moment hielp was om naar een deadline toe te werken. Om te kunnen stucen moest er veel gebeuren (plafond erin, muren, koof, elektra, et cetera). Dus toen we eenmaal wisten wanneer de stukadoor kwam konden wij ergens naar toe werken. En aangezien we veel zelf deden, was het fijn om een deadline te hebben.

Focus je dan ook op één onderdeel tegelijk. Laat niets onafgewerkt, tenzij het niet anders kan. Zo raak je niet afgeleid en wordt het een stuk makkelijker om die deadline te behalen.

Advies van een ervaringsdeskundige: hoe plan je een verbouwing?

Maak een (papieren) planning

Het hoeft natuurlijk niet letterlijk op papier, het kan bijvoorbeeld ook in Exel. Maar doe vooral wat voor jou het beste werkt. Ik heb zelf meerder planningen gemaakt, zowel op papier als digitaal. Dat komt doordat je planning vaak veranderd (maar dat is niet erg!). Je zet zo dus eigenlijk deadlines voor jezelf en je creëert een soort houvast.

Ik kan je helaas niet vertellen wat de beste planning is, want dat is helemaal afhankelijk van jou wat je wilt verbouwen. Maar met deze tips komt je al een heel eind!

Meer lezen over verbouwen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een verbouwing plannen, hoe doe je dat? Advies van een ervaringsdeskundige
Sluiten