Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Opbergen mei 7, 2016

A’dammer door Aldo van den Nieuwelaar voor Pastoe

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

We vonden het wel weer tijd voor Nederlands design! En wat is er nou Hollandser dan een kast die geïnspireerd is op de Amsterdammertjes die op de stoep in ‘onze’ stad staan? We hebben het natuurlijk over de A’dammer kasten van Pastoe, ontworpen door Aldo van den Nieuwelaar.

Bekijk ook: Louis Ghost Chair door Philippe Starck

Bron: Pastoe

Het ontwerp

Volgens Pastoe is de A’dammer hét voorbeeld van een meubelstuk als object. En daar zijn wij het mee eens! De kast werd ontworpen in de jaren ’60 en uitgebracht in 1978. De kast bestaat uit langwerpige staanders van hout in verschillende laque kleuren. De kast wordt afgesloten door middel van een roldeur van kunststof. Bijzonder, want hierdoor lijkt de kast zo uit een kantoorpand te komen! De A’dammer is aan de bovenkant half rond, wat zorgt voor een speelse look. Hierdoor is de kast ook minder ‘stijf’ en natuurlijk lijkt het door deze ronde bovenkant ook meer op het Amsterdamse paaltje!

Dat het een ontwerp is van Aldo van den Nieuwelaar is eigenlijk meteen te zien. Al zijn ontwerpen vertonen geometrische vormen en weinig poespas. Ook beperkte Aldo zich altijd maar tot een minimum aan materialen.

De A’dammer is in meerdere maten te verkrijgbaar. Vooral wanneer er meerdere kleuren en maten met elkaar gecombineerd worden, lijkt de serie ook op de oude grachtenpanden in Amsterdam. Een dubbele verwijzing naar onze geliefde stad dus!

Bron: Pastoe

Ook leuk om te weten

  • Voor het ontwerp werd Aldo niet alleen geïnspireerd door de Amsterdammertjes, maar ook door oude meubels met rolluikjes van hout. Dit systeem werd vanaf de 18e eeuw voornamelijk gebruikt voor secretaire bureaus
  • Het ontwerp maakte Aldo toen hij nog voor zichzelf werkte. Toen de kast door Pastoe in productie werd genomen is de techniek van het rolluik geperfectioneerd met kunststof
  • Er wordt gezegd dat de A’dammer serie Pastoe heeft gered van faillisement: de kast is dan ook één van Nederlands best verkochte designmeubels
  • Aldo heeft altijd veel moeite moeten doen om zijn ontwerp te beschermen. Er werd veel plagiaat gepleegd en ook Pastoe heeft vaak aanpassingen op het ontwerp gedaan

Over Aldo van den Nieuwelaar
Aldo van den Nieuwelaar (1944-2010) werd geboren in Tilburg en heeft gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunst in Breda. Hij heeft de studie echter nooit afgemaakt: hij werd van school gestuurd omdat hij werd betrapt met een klasgenoot. Na deze gebeurtenis zette hij zich af van de kerk en besloot hij om uit het vrome Brabant weg te gaan. Ondanks dat hij geen diploma had, werkte hij voor meerdere Amsterdamse architectenbureaus voordat hij voor zichzelf begon. Hij ontwierp meerdere meubelstukken, maar ook verlichting. Zijn stijl wordt gezien als minimalistisch en strak en zijn ontwerpen zijn onder andere te zien in het Stedelijk Museum en het MoMA in New York.

Reageer op artikel:
A’dammer door Aldo van den Nieuwelaar voor Pastoe
Sluiten