Hannah Westra
Hannah Westra Architectuur 6 november 2015

Achter deze roestkleurige rechthoek schuilt een heel bijzonder huis

Soms kom je een huis tegen dat op het eerste gezicht misschien niet meteen mooi is. Maar als je dan verder kijkt, kan er best iets heel bijzonders schuilen achter die gevel. Dat is het geval bij dit huis. De voorkant valt op, maar is niet echt moeders mooiste. Totdat je door de voorkant heenkijkt (letterlijk). Want deze roestige vierkanten met gaatjes zijn eigenlijk luiken die open kunnen. En als je nog iets verder kijkt, zie je dat achter dit omhulsel nog heel veel meer tofs verscholen is!

Dit bijzondere huis staat in de hoofdstad van Brazilië en is een ontwerp van ATRIA architecten. Denk je maar eens in: met het hele jaar door een gemiddelde temperatuur van rond de vijfentwintig graden wil je een huis dat koel blijft, maar waarschijnlijk breng je ook veel tijd buiten door. Om de ruimte koel te houden zijn die luiken natuurlijk al een goed begin. Maar dit huis heeft nog heel veel meer slimme dingen die beide behoeften goed oplossen!

Het huis is express zo ontworpen dat bezoekers eerst langs het deel van cortenstaal komen voordat de rest van de woning zichtbaar wordt. Zo worden de privégedeeltes dus ook langzaam onthult. De roestkleurige luiken zijn trouwens ideaal om privacy te behouden, maar wel genoeg licht in huis te krijgen.

Aangezien het dus bijna altijd warm is in Brasilia, ontwierpen de architecten het huis zo dat binnen en buiten vlekkeloos in elkaar overlopen. In de lounge en keuken kunnen de bewoners de ramen volledig openschuiven, waardoor deze ruimtes onderdeel worden van de tuin. Tussen de woonkamer en een soort overdekte binnenplaats ontwierp ATRIA houten wanden die in het midden open kantelen. Dat heeft een onwijs gaaf effect en hierdoor behoud je toch iets meer privacy in de woonkamer.

De eigenaren hebben een enorme boekencollectie (vijfduizend boeken!) die een groot deel van de wanden in de woonkamer bedekt. Gaaf! Daarnaast spotten we hier een aantal hele toffe designmeubels, zoals de bekende Zigzag en rood-blauwe stoel van Rietveld en de Eames Lounge Chair.

Handig: door een slimme materiaalkeuze – beton – blijft het huis beter koel. En hoewel het toilet meestal in een kamertje in de gang wordt verstopt, zit het hier opvallend in de betonnen ronde paal in de eetkamer.. Net wat je fijn vindt natuurlijk. Over vreemde wc’s gesproken, dit openbare toilet zit in een gigantische taart! Dan valt deze centrale plek in de eetkamer alles mee.

atria.arq.br

Reageer op artikel:
Achter deze roestkleurige rechthoek schuilt een heel bijzonder huis
Sluiten