Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Wooninspiratie 24 feb 2017

Achter deze glazen boerderij in Schijndel schuilt een bijzonder verhaal

Wie er onlangs in het Brabantse plaats Schijndel is geweest, heeft de grote glazen boerderij in het midden van het centrum vast en zeker wel gezien. Het is dé eyecatcher van het plein maar achter de komst van dit unieke gebouw zit ook nog eens een bijzonder verhaal! Het zit namelijk zo: het centrum van Schijndel is eigenlijk een beetje té groot, waardoor het plein immens en leeg aanvoelt als je er overheen loopt. Het plein is sinds de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog meermaals verbouwd en vergroot, maar de charme van vroeger heeft het plein nooit meer teruggekregen.

Winy Maas, mede eigenaar van architectenbureau MVRDV, schreef als twintigjarige jongen in 1980 al eens een brief aan de gemeente. Of ze het ongezellige gat tussen de kerk en de dorpsstraat weer op konden vullen met een bijzonder en publiekelijk gebouw. Helaas werd er destijds geen gehoor aan gegeven..

Even fast-forward naar het jaar 2000 toen een van de toenmalige wethouders Maas vroeg om zijn plan toch uit te werken. Maas maakte zeven ontwerpen, waaronder een theater, maar het idee van deze glazen boerderij is het uiteindelijk geworden. Voor het ontwerp werden alle boerderijen in de omgeving gefotografeerd én geanalyseerd zodat kunstenaar Frank van der Salm één grote collage kon maken van dé ideale boerderij. De glazen boerderij is uiteindelijk 1,8 keer groter dan de gemiddelde boerderij in Schijndel.

De collage is geprint op de 1.800 m2 grote glazen puien van de boerderij, wat resulteert in een effect dat lijkt op gebrand glas. Nu wordt de boerderij gebruikt voor winkels en bedrijven en is het dé eye catcher van het plein geworden!

Benieuwd naar meer projecten van MVRDV? Het architectenbureau is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van deze bijzondere gebouwen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.mvrdv.nl

Reageer op artikel:
Achter deze glazen boerderij in Schijndel schuilt een bijzonder verhaal
Sluiten