Aardbeien stekken: zó maak je een stek van jouw aardbeienplant

Voor iedereen die gek is op aardbeien: hoe leuk is het om te genieten van je eigen gestekte aardbeien? Augustus is de beste maand om te beginnen met aardbeien stekken, wij vertellen je hoe.

In dit artikel vertellen wij je alles over aardbeien stekken.

Aardbeien stekken: ga opzoek naar een goede stek

Als je zelf een plant wil gaan stekken begin je natuurlijk met het zoeken naar een goede stek. Een goede stek voor aardbeien heeft meerdere blaadjes en soms zelfs al eerste worteltjes.

De moederplant produceert veel stekken, soms wel drie op één takje. Pak dan alleen de eerste stek die het dichts groeit bij de moederplant, deze is het sterkst.

Zet je stek in een pot

Let op: knip de stek nog niet los, maar laat hem aan de moederplant zitten. Zo krijgt hij nog voeding en groeit hij harder. Geef hem in het begin wel wat extra water maar omdat hij nog vastzit aan de moederplant is dat daarna niet meer echt nodig, tenzij het een hele droge periode is.

De bovenstaande foto laat zien hoe het moet, je plaats de stek in een pot met potgrond terwijl hij nog vastzit aan de moederplant. Zet de stek eventueel vast met een krammetje zodat ze op haar plaats blijft.

Gooi er een beetje potgrond over. Zorg ervoor dat de onderkant/beginnende wortel goed in de potgrond zit.

Maak hem los van de moederplant

De stek zal zich binnen twee of drie weken gaan wortelen in de potgrond. Laat hem vooral nog aan de moederplant zitten als je wil dat hij lekker groot wordt. Als je ze graag wil planten kan je ze losknippen van de moederplant.

Het kan handig zijn om verdere potentiële aardbeien stekken van jouw nieuwe plant verwijderen, dit kost namelijk veel energie. Als je ze weghaalt kan alle energie naar jouw stek gaan.

De plek van je stek

Zet je pot niet op straatstenen en in een pot met gaten. Als hij erg goed groeit kan jij namelijk doorgroeien en alsnog water uit de grond halen. Dit lukt niet als je plant op straatstenen staat.

Naast dat er veel aarde aanwezig moet zijn is het belangrijk dat de plant nu op een plek staat waar een gedeelte van de dag schaduw is. Dit scheelt verdamping van water.

Planten en verzorgen

In augustus kan je plant op zijn vaste plaats worden geplant. Ze hebben dan genoeg tijd om te wortelen en waarschijnlijk kan je met een paar maanden je eerste bloemen zien komen. Dit wordt het begin van een aardbei.

Het is belangrijk dat de grond veel vocht vast kan houden. De aardbeienplant houdt van een lichtzure humusrijke grond en in de winter mag hij niet in een te natte grond staan, dan krijgt hij vorstschade.

Verder is het verstandig om de plant water te geven, te bemesten en goed onkruid te wieden. In de zomer mag hij extra water en als je geluk hebt kan je in het najaar al kleine mini aardbeien zien.

Check elke week even checken hoe het met je aardbeien stekken (al mogen we inmiddels ook al aardbeienplant zeggen) gaat en verwijder eventuele nieuwe uitlopers, om alle energie naar de stek te laten gaan.

Wil je beginnen met een moestuin? Dit zijn de makkelijkste moestuin kruiden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

PokonMoestijnhippie

Reageer op artikel:
Aardbeien stekken: zó maak je een stek van jouw aardbeienplant
Sluiten