Merve Ozturk
Merve Ozturk Keuken 5 sep 2020

Het overkomt de beste: zo kun je het beste een aangebrande pan schoonmaken

Al let je even niet op tijdens het koken, zit je vrijwel direct met een aangebrande pan. Helaas krijg je dat niet net zo snel weer schoon. Yup, een aangebrande pan schoonmaken is super vervelend, maar we hebben goed nieuws. Je hoeft niet meer uren te boenen met afwasmiddel – wat uiteindelijk toch niet werkt.

Met deze schoonmaaktips heb je zo weer een glimmende pan.

Een aangebrande pan schoonmaken doe je zo

Vul je pan met heet water

Begin met het leegmaken van je pan en vul deze met een laagje heet water. Het liefst zelfs kokend water. Dit zal ervoor zorgen dat alle vastgeplakte restanten loskomen.

Vervolgens kun je de aangebrande pan schoonmaken. Gebruik hiervoor speciale krabbertjes en juist niet je schuursponsje. Met een schuursponsje is het namelijk verleidelijk om hard te gaan boenen en juist ja, dan gaat je anti-aanbaklaag eraan.

Soda als redder

Ook soda kun je gemakkelijk gebruiken als wondermiddel bij een aangekoekte pan. Vul de pan met een laagje warm water en voeg een schep soda toe. Laat dit vervolgens een uur staan.

Controleer na een uur of de aangebrande restanten zijn losgekomen. Is dit niet het geval? Herhaal deze stappen dan en laat de pan met de soda-mix wat langer staan. Wanneer vrijwel alle restanten zijn losgekomen kun je even schrobben met een afwasborstel en klaar ben je.

> Voor als je je snijplank ook maar niet schoon krijgt: zo krijg je een snijplank écht brandschoon.

Vieze pannen schoonmaken
Bron: Nathan Dumlao via Unsplash.

Vaatwastablet gebruiken

Niet gelukt met soda? Dan kun je ook een vaatwastablet gebruiken. Breek de helft van een vaatwastablet en stop het in de pan met wat warm water zodat het tablet oplost. Wacht een paar uur tot de aangebrande restanten losweken en was je pan af met een afwasborstel. Je pan is nu weer helemaal clean.

Ja echt, cola werkt ook

Heb je geen soda meer en zijn toevallig alle vaatwastabletten op? Cola heb je vast wel in huis. Schenk een laagje in de aangebrande pan en laat even weken. Na ongeveer een halfuur kun je gaan boenen.

Je kunt er meer mee 8 x schoonmaken met cola: meer dan alleen een drankje

Schoonmaken met azijn

Wil je toch een snellere methode? Een aangebrande pan kun je ook schoonmaken met een laagje schoonmaakazijn en een laagje koud water. Laat dit een aantal minuten inweken en je zult zien dat al het vuil gemakkelijk loskomt.

Grote schoonmaak? 8 x jouw huis schoonmaken met azijn

Let op: gebruik deze middelen niet allemaal tegelijk, dat kan zorgen voor ongewenste resultaten en vaak is het ook zeker niet nodig.

Meer schoonmaaktips lees je hier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het overkomt de beste: zo kun je het beste een aangebrande pan schoonmaken
Sluiten