Amber Grootscholten
Amber Grootscholten Diy 29 jan 2015

8x zo maak je Pinterest-waardige foto’s van je interieur

Heb je met al onze briljante styling tips jouw huis omgetoverd tot een Pinterestwaardig paleis? Dan is het nu tijd om je gave interieur vast te leggen. Dus haal maar snel je camera tevoorschijn en maak met onze tips de mooiste foto’s van jouw interieur!

Eerder kregen we al 5 goede tips van interieur-fotograaf David Duncan Livingston, maar deze nieuwe tips sluiten daar naadloos op aan.

1. Inspiratie is de eerste stap

Je kunt natuurlijk gewoon beginnen met fotograferen, maar het is ook handig om een idee te hebben van hoe jouw foto’s eruit moeten zien. Daarom is het handig om een Pinterest bord aan te maken of foto’s, die je leuk vindt, uit tijdschriften te scheuren. Je kunt natuurlijk een tof inspiratiebord maken, maar alleen plaatjes bij elkaar zoeken is ook genoeg.

2. Licht: niet teveel en niet te weinig

De meeste interieurs zijn het mooiste als er natuurlijk licht in valt. Zorg dat je niet te weinig licht hebt, maar ook zeker niet te veel. Interieurs komen vaak het mooiste uit als ze ‘s ochtends of ‘s avonds (bij schemering) gefotografeerd zijn, omdat het licht dan zachter is.

3. Schaduw: de balans opmaken

Vermijd te harde schaduwen! Breng het licht op de verschillende plekken in balans door het te dimmen op de ene plek en licht toe te voegen op een andere plek. Je kunt licht toevoegen met een reflector of een professionele lamp, maar we kunnen ons zo voorstellen dat je die niet direct in huis hebt. Probeer dan met de lampen die je hebt uit wat het beste werkt voor de foto’s van jouw interieur.

4. Compositie: een kwestie van smaak

Als je een interieur fotografeert, maak je altijd foto’s van veraf én van dichtbij. De foto’s van veraf geven een totaalbeeld en de close-ups geven een sfeerimpressie. De beste compositie hangt af van jouw persoonlijke smaak en van de ruimte die je fotografeert. Je kunt het beste gewoon een beetje experimenteren om de juiste hoek te vinden.

5. Styling: maak het levendig

Je wilt natuurlijk jouw huis mooi opgeruimd op de foto zetten, maar een huis krijgt juist charme als je kunt zien dat erin geleefd wordt. Een half glas water of een paar modderige kinderschoenen in de hal hoeven daarom dus niet opgeruimd te worden. Wil je echt leven laten zien? Fotografeer dan een paar kamers met een huisdier of kindje erin.

6. Ken je camera

Of je nou een extreem dure camera met verschillende lenzen hebt of een minder uitgebreid exemplaar: alle camera’s hebben instellingen. Het is vooral van belang dat je weet wat jouw camera wel en niet kan. Een uitleg van de instellingen zit vast wel in de handleiding, maar als die niet duidelijk is zijn er genoeg websites die jou graag informeren over je camera.

7. Geduld is een schone zaak

Verwacht niet dat je gelijk het perfecte plaatje hebt. Zelfs de beste fotografen moeten soms zoeken naar de perfecte hoek of belichting. Probeer een paar verschillende hoeken en je zult zien dat je er uiteindelijk wel uitkomt.

8. Bewerken

Fotografeer in RAW. Dat betekent dat de camera nog helemaal geen automatische bewerkingen toepast. Daarom lijkt het beeld in de eerste instantie misschien minder mooi dan wanneer je schiet met JPG, maar als je de foto’s gaat bewerken is RAW een veel betere basis. Handige programma’s om in te bewerken zijn Adobe Photoshop en Lightroom. Handige uitleg van die programma’s vind je op Youtube. Het is overigens ook best aan te raden om een cursus Photoshop te volgen om er een beetje handigheid in te krijgen.

Vier gratis printables voor in je interieur?

Meld je aan voor de mailing en ontvang ze direct in je inbox!

Reageer op artikel:
8x zo maak je Pinterest-waardige foto’s van je interieur
Sluiten