Renée Leeuw
Renée Leeuw Tips 11 jan 2021

8 handige tips om een donker huis lichter te maken

Woon jij in een donker huis of is er één ruimte die simpelweg te weinig daglicht krijgt? Daar gaan we wat aan doen. Want als er iets is waar je energie van krijgt, dan is het wel een lichte ruimte. En dat gunnen we iedereen!

Vaak is er één algemene tip: je kunt het beste zoveel mogelijk lichte kleuren in de ruimte brengen. Maar als dat niet genoeg is, zijn er nog voldoende andere dingen die je kunt doen om een donkere ruimte lichter te maken.

In dit artikel geven we je een aantal suggesties zodat zelfs de meest donkere kamer een klein beetje lichter wordt. En wist je dat je ruimte tegelijkertijd een stuk groter lijkt als het niet meer zo donker is? Win-win dus!

1. Verf je kamer in een lichte kleur

We beginnen met de meest voor-de-hand-liggende tip. Door de muren en het plafond licht te verven maak je een ruimte direct een stuk lichter. Wit is natuurlijk een goede keuze, maar je kunt ook voor een andere lichte kleur verf kiezen. Bijvoorbeeld nude- of pasteltinten, zoals zachtroze. Ook helpt het om voor details en accenten glimmende (metallic) verf te gebruiken – die reflecteren het licht en daardoor lijkt de ruimte groter en lichter.

Ben je nog op zoek naar een mooie nieuwe kleur? Dit appartement heeft te gekke perzikkleurige muren

2. Ga voor een lichte vloer

Je kunt de muren en het plafond nog zo licht schilderen, maar als de vloer donker is en je hebt weinig daglicht in de ruimte, dan blijft de kamer donker. Het is dus belangrijk om ook een lichte vloer in de kamer te leggen. Heb je een houten vloer? Kijk of je deze kunt opschuren en verven. Check het stappenplan voor het schilderen van je vloer.

3. Maak je meubels licht

In een donkere ruimte kun je beter geen donkere meubels zetten. Nu snappen we best dat je de huidige donkere meubels niet zomaar weg doet, maar je kunt ze natuurlijk wel een andere kleur geven. Dit zijn de do’s en don’ts als je houten meubels gaat verven.

Schuur donkere houten meubels op, verf ze in een lichte tint of lak ze over met een lichte of kleurloze lak. Meubels van stof kun je opnieuw bekleden en een heel donkere leren bank? Die kun je iets verhullen door een licht plaid over de bank te draperen.

4. Turn on the lights!

We kunnen er niet omheen: een donkere kamer wordt nu eenmaal niet vanzelf licht en daarom is het extra belangrijk dat je voldoende lampen in de ruimte zet om de donkere ruimte lichter te maken. Zet of hang vooral in de (donkerste) hoeken een lamp (met diffuus licht) en kies voornamelijk voor indirecte verlichting.

5. Zet spiegels op de juiste plek

Spiegels reflecteren het licht en daarom is het extra belangrijk dat je ze op de juiste plek zet zodat ze hun werk goed kunnen doen. Plaats een spiegel naast een raam zodat het daglicht gereflecteerd wordt en de ruimte een stuk lichter én groter lijkt. Is er geen natuurlijk lichtbron in de kamer? Plaats de spiegel dan schuin tegenover een lamp.

6. Donker huis? Ga voor lichtdoorlatende gordijnen

Én vermijd jaloezieën of luiken. Die laten namelijk geen licht door en verduisteren zodoende de kamer meer dan wanneer je voor lichte gordijnen gaat. Het best kun je voor dunne stoffen, zoals linnen, kiezen. En dan natuurlijk wel in een lichte kleur.

7. Kies voor glazen deuren

Als het even kan, kun je het best kiezen voor glazen deuren of (schuif)wanden. Natuurlijk leent niet elke ruimte zich daarvoor – in een slaap- of badkamer wil je wellicht wat privacy – maar het is een handige manier om licht van de ene ruimte naar de andere te brengen. Glazen deuren zorgen ook nog eens voor een prachtige lichtinval.

8. Zit je op zolder? Overweeg een dakraam!

Is de donkerste kamer in huis direct onder het dak? Overweeg dan een grotere ingreep: een dakraam. Zo heb je direct alle problemen opgelost!

Meer tips voor een donker huis:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
8 handige tips om een donker huis lichter te maken
Sluiten