Maartje Wieling
Maartje Wieling Interieur 29 apr 2019

Met deze 7 tips richt je je dakterras deze zomer stijlvol in

Het heeft zo zijn voordelen en nadelen: wonen in de stad. Altijd iets te doen en een heleboel gezelligheid, maar zodra de zon in Nederland gaat schijnen mis je toch een tuin. Begrijpelijk, maar gelukkig zijn er andere mogelijkheden om van de zon te genieten. Bijvoorbeeld met een dakterras!

Helaas is een dakterras vaak aan het begin of einde van de zomer al snel een beetje frisjes. Daarom zetten wij een heleboel inspiratie en tips op een rijtje zodat je de hele zomer (en lente en nazomer) kunt genieten van het mooie weer!

1. Bepaal hoe je het dakterras indeelt

De eerste stap bij het inrichten van je dakterras is de indeling. Ga je hier vooral chillen met vrienden? Overweeg dan een loungeset of bank. Gebruik je het terras voornamelijk in je eentje? Dan is een stoel en een klein tafeltje misschien al voldoende. En ga je hier dan liggen tannen of wil je juist een lange eettafel met een BBQ? Kijk ook naar de grootte van je dakterras. Soms kun je niet meer kwijt dan een paar stoeltjes en een klein tafeltje, maar sommige dakterrassen geven de mogelijkheid tot het creëren van meerdere hoekjes met een allemaal een andere functie.

2. Zorg voor schaduw en beschutting

In Nederland is het weer nogal wisselvallig. De ene keer is het windstil en 25 graden terwijl je een dag later weer echt niet zonder jas naar buiten kunt. Pas je dakterras daarop aan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je schaduw kunt creëren als het warm weer is – denk aan een parasol of een nonchalant linnen doek. Ook met zoiets simpels als een room divider kun je bij windstoten (maar mét een zonnetje) op je dakterras toch genieten van het weer zonder weg te waaien.

3. Plant je dak vol met groen!

Dat je niet over een tuin beschikt, hoeft niet te betekenen dat je dakterras daar niet op kan lijken! Maak een simpele plantenbak voor op je dakterras of zet een grote palmboom neer. Het staat gezellig, brengt een tropische sfeer met zich mee en zorgt ook nog eens voor wat plaatselijke beschutting.

4. Richt je terras in met weerbestendige meubels

Bij het kiezen van buitenmeubilair moet je uiteraard rekening houden met het weer. Kussens en dergelijke kun je nog wel opbergen, maar de meubels moet je gewoon kunnen laten staan. Nu is het vinden van geschikt en betaalbaar meubilair best lastig, maar je kunt natuurlijk ook DIY’en. Maak zelf een daybed van pallets bijvoorbeeld!

5. Style je dakterras af met accessoires

Meubels zijn vooral functioneel, maar je maakt het terras pas echt persoonlijk en sfeervol met accessoires. Leg kussens op de stoelen, zorg voor plaids (lekker warm) en leg een aantal vloerkleden op de grond. Zo maak je van je dakterras een verlengstuk van je woonkamer en dat is eigenlijk heel logisch. Want als het een beetje meezit, zul je hier ‘s zomers veel meer tijd doorbrengen dan in je woonkamer.

6. Light it up!

Op warme zomeravonden zul je lang op je terras blijven zitten en dan is het wel zo gezellig als je bij schemer de lichtjes aan kunt doen. Onze favoriet? String lights! Deze lampjes kun je gewoon bij de bouwmarkt kopen en span je makkelijk over het hele oppervlak van je terras. Als toevoeging kun je een aantal kaarsen, lampionnen, olielampen en lantaarns neerzetten voor de sfeer.

7. And heat it up!

We gaven je al even de tip om ook vooral een aantal plaids en dekens op het terras te leggen, maar je kunt natuurlijk ook zorgen voor verwarming op het dakterras. Er zijn heel veel verschillende terrasverwarmers: elektrisch óf ouderwets vuur. Die laatste is natuurlijk de meest low-budget oplossing en ook gelijk de meest sfeervolle. Zet bijvoorbeeld een vuurkorf op het terras, een paar houtblokken erin en je bent klaar!

Meer handige tips voor je dakterras:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met deze 7 tips richt je je dakterras deze zomer stijlvol in
Sluiten