Hannah Westra
Hannah Westra Compact Wonen 8 november 2015

7x alternatieven voor muren in een eenkamerappartement of loft

Als wij lofts tegenkomen, zijn we stiekem altijd een beetje jaloers. Het lijkt ons fantastisch om in zo’n heerlijke grote ruimte met open sfeer te wonen! Maar hoewel zo’n ruimte qua looks alleen maar te gek is, kan het best een uitdaging zijn qua inrichting. Want in de meeste gevallen is een loft een eenkamerappartement en dat betekent dat alles, maar dan ook echt álles in één ruimte staat. Inclusief slaapkamer(s). En het is natuurlijk wel fijn als je die ruimte goed kunt afsluiten voor privacy.

Dit probleem geldt natuurlijk ook voor een normaal eenkamerappartement of studio. Met deze zeven alternatieven voor muren, helpen we je dan ook graag om meer privacy te creëren in zo’n open ruimte.

1. Verpak een kamer in (boeken)kasten

Tijdens onze zoektocht naar een alternatief voor muren in een loft kwamen we het design op de bovenste foto van SHSH Architecture tegen. Om slaapkamers te creëren in een familieloft, bedacht het architectenbureau een soort boekenkast kamer. In dit geval functioneren de boekenkasten dus als muren. Super handig!

Dit kan natuurlijk ook met dichte inbouwkasten. Een fijn low-budget alternatief is de bekende EXPEDIT kast van IKEA. Door verschillende van deze kasten te combineren, kun je ook hier muren mee creëren. Vind je zo’n hele dichte wand niet nodig? Zet dan alleen een kast over de lengte of breedte van het bed. Zo creëer je toch enigszins privacy en sluit je de ruimte af, terwijl de sfeer open blijft.

2. Gebruik gordijnen, maar niet voor het raam

Een super simpele manier om een ruimte af te sluiten is door gordijnen aan het plafond te bevestigen met een rails. Is de ruimte smal? Dan volstaat een gordijn over de breedte.

Wil je echt een soort kamergevoel creëren, maar zijn er geen muren in de buurt? Dan kun je een gordijn helemaal rond laten lopen op het plafond. En zolang je een mooie stof en kleur kiest, lijkt dat echt niet op een ziekenhuiskamer! Laat je inspireren door dit artikel vol gordijnen die niet voor het raam hangen.

3. Installeer een dunne glazen wand

Wil je de open sfeer behouden, maar een ruimte wel écht afsluiten? Kijk naar de mogelijkheden van een dunne glazen wand. Zeker in combinatie met staal geeft dit een onwijs gaaf effect! Tegen de glazen wand kun je dan weer gordijnen ophangen om op sommige momenten toch wat extra privacy te creëren.

4. Houten wanden

Wij zijn gek op multiplex in huis! Het geeft een heerlijk warm effect en is ook een ideaal bouwmateriaal voor DIY’s. Ga de hoogte in en maak echte muren met multiplex of gebruik het om een platform bed te maken met hoge wanden. Zo’n verhoogd bed maak je trouwens met deze IKEA hack. Voor meer privacy combineer je het platform bed met een hoge kast die dient als wand.

5. Creëer een aparte kamer met een mezzanine

Heb je een extra hoog plafond? Lucky you! Dan is het helemaal handig om de slaapkamer af te sluiten van de woonkamer. Maak een mezzanine voor de slaapkamer of voor een home office. Zo heb je een heerlijk afgesloten plekje waar je weinig van merkt in het leefgedeelte.

Een mezzanine kun je bijvoorbeeld maken van een stalen balken en hout, zoals in bovenstaande foto. Dat is toch net iets leuker dan een grote hoogslaper! Wil je nog meer privacy? Hang dan ook hier gordijnen op.

6. Schuifdeuren

Meer privacy dan met gordijnen, maar wel een open sfeer als je ze open laat staan: schuifdeuren. Zelf maken? Wij laten je in dit artikel zien hoe.

7. Classic room dividers

Vind je bovengenoemde ideeën te ver gaan, maar wil je wel een flexibele room divider? Check deze zes ideeën voor een creatieve oplossing, die je ook nog eens zelf kunt maken!

Reageer op artikel:
7x alternatieven voor muren in een eenkamerappartement of loft
Sluiten