8 vragen die je jezelf moet stellen bij het kopen van een nieuwe bank

8 vragen die je jezelf moet stellen bij het kopen van een nieuwe bank

Een nieuwe bank is een spannende aankoop. De bank is vaak het middelpunt van de woonkamer en waarschijnlijk spendeer je hier heel wat vrije uurtjes op. Maar hoe kom je tot een goede beslissing? Dat is nogal een opgave en vooral ook – een hele uitgave.

Heb je al een nieuw exemplaar op het oog of zit je nog in de oriënterende fase? Stel jezelf dan onderstaande vragen!

1. Wat is het doel van de bank?

Om erop te zitten, natuurlijk. Maar op een bank kan je ook ‘hangen’ en tien afleveringen van je favoriete serie bingewatchen. Of misschien is het wel de fijnste plek voor je kinderen om te spelen. Ga dus goed na wat de bank moet hebben: zachte kussens? Een stevige rugleuning? Als hulp kun je een lijstje maken van je wensen.

2. Uit wat voor soort banken kan ik kiezen?

Als je aan het begin staat van je zoektocht naar de perfecte bank kan het aanbod soms nogal overweldigend zijn. Daarom is het altijd fijn om te beginnen met een duidelijk overzicht van verschillende banken en vanuit daar te kijken wat je aanspreekt en waar je naar op zoek bent.

3. Wil ik een statement maken met de bank?

Kan je interieur wel een bijzondere touch gebruiken? Wellicht is de nieuwe bank wel dé manier om dat te doen. Denk aan een felle kleur, bijzondere stof of een frame van metallics. Bedenk wel dat zo’n statement bank veel aandacht zal opeisen in de ruimte. Als dat het geval is, doe je er goed aan om de rest van de ruimte wat rustiger te houden. Het clusteren van je accessoires of het samenstellen van een ton sur ton kleurenpalet zijn goede manieren om dat te bereiken.

Kom je er later – als de bank eenmaal staat – achter dat de muren wel een nieuw kleurtje kunnen gebruiken? Bekijk dan even dit handige artikel: Zo kies je de juiste kleur voor je muur

Bron: Bjurfors

4. Heeft de bank de ideale maten?

Deze vraag is simpel te beantwoorden. Dus aan de slag met de rolmaat! Kun je het niet goed inschatten? Tape dan met schilderstape de vorm van de bank op de vloer. Of leg een aantal bladzijdes van de krant op de grond in de juiste maat. Op deze manier weet je meteen of er bijvoorbeeld genoeg ruimte is tussen de bank en de salontafel.

5. Is de nieuwe bank comfortabel genoeg?

Vaak kijken we vooral naar the looks van de bank, maar het comfort is eigenlijk veel belangrijker. Heb je je droombank gevonden maar zit ‘ie niet super? Wellicht kun je dat nog oplossen met een aantal fijne kussens en een zacht plaid. Ook de stof is hierbij belangrijk: zo voelt leer vaak wat kouder aan dan een geweven stof.

6. Is de kwaliteit goed genoeg?

Een frame van hardhout altijd steviger dan een frame van bij elkaar geperst hout (zoals mutliplex). Hoe zijn de verschillende onderdelen aan elkaar bevestigd? Houten duvels zijn de beste optie. En als laatste, waar is de zitting van gemaakt? Deze infographic laat goed zien hoe een bank nu eigenlijk is opgebouwd. Stel kritische vragen aan de verkoper en laat je goed informeren!

7. Welke stof moet ik kiezen?

Als je huisdieren hebt zijn geweven stoffen geen goede optie. Ga voor een gladdere stof, zoals velvet. Is nog super stylish ook! Check dit artikel maar eens met de fijnste voorbeelden. Als je vaak op de bank eet, dan is het handig om de stof te laten impregneren. Deze behandeling is ook aan te raden als je kleine kinderen hebt!

8. Is een nieuwe bank op dit moment een goede investering?

Last but not least: is het slim om een nieuw exemplaar te kopen? Een nieuwe bank is echt een investering. Bekijk ook eens je andere opties: bijvoorbeeld bij tweedehands winkels, op markten of via Marktplaats. Met een beetje mazzel vind je een pareltje met de fractie van de prijs van een nieuwe bank.

Ga je voor tweedehands? Bekijk dan zeker even dit artikel:
6x tips voor het kopen van tweedehands meubels

Succes!