7 tips voor een citytrip naar Kopenhagen

‘Als hoofdredacteur van Roomed móet je een keer in Kopenhagen geweest zijn,’aldus iedereen die er ooit geweest is. Het is dé designstad! Dus haalde ik mijn vriendinnen over om op citytrip naar Kopenhagen te gaan. We besloten er drie volle dagen heen te gaan en om tijd en moeite te besparen namen we het vliegtuig. Vanaf Schiphol ben je binnen anderhalf uur op de airport van Kopenhagen. Daar kun je direct de trein naar het centrum pakken en sta je met een klein half uurtje middenin de stad.

Alhoewel, middenin de stad is misschien niet het juiste woord. Het viel mij namelijk op dat Kopenhagen niet echt één centrum heeft en dat er in elke wijk wel iets leuks te ontdekken is. Vintage shops, terrasjes en fijne koffiebars en restaurants; bij dezen deel ik mijn tips voor een citytrip naar Kopenhagen.

1. Huur een fiets

Kopenhagen is vrij klein en je kunt alles dan ook goed verkennen binnen een korte tijd. Vooral als je een fiets huurt. Maak vooral geen gebruik van de fietsjes die overal in rekken klaarstaan, want dat kost je al gauw teveel geld. Bij een fietsenverhuur kun je vaak voor tien euro per dag (24 uur) een prima fiets huren.

2. Ga vintage shoppen rondom Studiestræde

Kopenhagen heeft de langste winkelstraat van Europa en natuurlijk moet je die bezoeken voor de fijne designerwinkels (denk even aan alle fijne Scandinavische merken), maar ik ben daarnaast altijd op zoek naar minder geijkte plekken. Daarom: Studiestræde, de naam zegt het al een beetje. Deze straat begint bij de universiteit van Kopenhagen en in die buurt zijn genoeg leuke winkels te vinden. Vooral voor liefhebbers van vintage kleding is dit een goede buurt. Naast winkels zijn hier ook leuke barretjes en tentjes voor een betaalbare lunch.

3. Bezoek Nyhavn en Copenhagen Street Food

Het is een beetje mainstream, maar als je in Kopenhagen bent, moet je er even geweest zijn: Nyhavn, ofwel Nieuwe Haven. Dit is dé plek die je op ansichtkaarten ziet staan met kleurrijke huisjes en uiteraard hordes toeristen. Loop even langs de haven en pak vervolgens de fiets naar Copenhagen Street Food aan de overkant van het water.

Dit is een grote overdekte markt vol keukens uit verschillende werelddelen. Neem de flatbreads (echt een aanrader) of ga voor sushi! Eigenlijk is vrijwel alles lekker, maar ik had niet genoeg tijd om alles uit te proberen natuurlijk. Met mooi weer kun je hier ook lekker buiten zitten aan het water.

4. Ontbijt bij Granola

Én bezoek meteen even de Aesop winkel die ernaast zit (zie foto hierboven). Bij Granola word je meteen verliefd op het interieur en zodra je de koffie en aardige bediening meemaakt, wordt je ook daar gek op. Het is een heerlijke plek voor zowel kleine als stevige ontbijters. Tip: neem iets met ei!

5. Bezoek vrijstad Christiania

Even buiten het centrum van de stad – voor zover je over een centrum kunt spreken – ligt Christiana, een zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave. In 1970 bedacht een aantal hippies om deze plek te kraken en sindsdien is het een onafhankelijk dorpje. De sfeer is hier nog altijd hippie-achtig. Je kunt hier gewoon rondlopen en voor wie het leuk vindt is hier een Green Light District, maar voor Nederlanders is dat uiteraard niet zo boeiend. Let op: de bewoners vinden het hartstikke leuk als je op bezoek komt, maar ze zien liever geen camera’s.

6. Ga eten bij het Meatpacking district

Nu verwacht je misschien een gigantisch industrieel gebied, zoals het Meatpacking District in New York, maar in Kopenhagen is het betrekkelijk kleiner. Dat geldt voor de hele stad overigens en daarom is het ook prima om een citytrip naar Kopenhagen te plannen als je maar een paar dagen de tijd hebt. Hoewel het Meatpacking District klein is, heb je hier wel genoeg keuze uit restaurants en bars. Voor vis ga je naar Fiskebar, de beste pizza’s eet je bij Mother en bij Gorilla hebben ze voor ieder wat wils. Na het diner doe je drankjes bij Jolene.

7. Loop door de Royal Library Garden en ga naar het pretpark

Wie de serie Borgen heeft gevolgd herkent de omgeving van Christiansborg waarschijnlijk direct. Vlakbij deze ‘burcht’ is de Royal Library Garden, een prachtige tuin vol bloemen waar je rustig uren kunt spenderen. Wie juist geen rust wilt opzoeken, kan naar Tivoli, het pretpark dat middenin de stad ligt. Hier worden ‘s avonds vaak ook concerten georganiseerd, dus houd het programma goed in de gaten.

Ohja, als final tip wil ik je meegeven om vooral niet naar het beeld van de zeemeermin te gaan, tenzij je er écht benieuwd naar bent natuurlijk.

MEER CITY GUIDES
Check ook onze tips voor een weekendje Parijs of blijf gewoon in eigen land en bezoek Zwolle of een andere leuke stad.

Reageer op artikel:
7 tips voor een citytrip naar Kopenhagen
Sluiten