Hannah Westra
Hannah Westra Tips 22 nov 2018

7 tips om een grote ruimte sfeervol en knus in te richten

Op Roomed geven we je vaak tips voor het inrichten van een kleine ruimte. Superhandig natuurlijk, maar daar heb je vrij weinig aan als je het geluk hebt in een heerlijk groot huis te wonen. Helaas zit ook aan een ruim huis een aantal nadelen. Zo’n grote ruimte is fijn, maar kan ook gauw kil zijn en dan blijkt het soms nog best lastig te zijn om het een beetje knus en gezellig te maken. Helemaal met de naderende feestdagen. 

Om jou een beetje op weg te helpen, geven wij je zeven tips. Zo zit jij er in je grote huis binnen no time lekker knus bij!

1. Go with the flow

Geen muren, geen regels. Denk erover na hoe je de ruimte wilt gebruiken en wat voor stijl echt ‘jou’ is. Vind je veel verschillende stijlen leuk of kom je er niet helemaal uit omdat je partner een andere smaak heeft? Maak een moodboard! Zo kom je er snel genoeg achter wat jouw stijl is en wat bij elkaar past qua meubels. Maar wees ook niet te strict. Je kunt namelijk best meerdere plekjes creëren in een kamer.

2. Bepaal grenzen

Een open ruimte hoeft niet slechts één doeleinde te hebben. Zo hoef je bijvoorbeeld echt niet alle meubels in het midden van de kamer te zetten om de ruimte optimaal te gebruiken. Dat is zonde van alle mogelijkheden, die de ruimte te bieden heeft. Het is heel leuk als je meerdere aparte ruimtes in een grote kamer kunt maken, maar tegelijkertijd moet het geen chaos worden. Wil je een zithoek creëren waar je met vrienden kunt zitten en wil je daarnaast nog een hoek maken om zelf te kunnen relaxen? Gebruik vloerkleden als subtiele grens. Zo blijft de ruimte in balans. Ook nu is een moodboard erg handig!

3. Zorg voor harmonie

Supergoed als het je lukt om alles in balans te krijgen, maar zorgen voor harmonie gaat nog een stapje verder. Zorg bijvoorbeeld voor een rode draad door kleuren of patronen terug te laten komen. Als elk hoekje een ander kleurenschema of andere structuur krijgt, kan het al snel rommelig overkomen. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Laat daarom telkens een element terugkomen in elke afzonderlijke plek in de hele ruimte. Dat zorgt voor continuïteit!

4. Laat zien wat je hebt

Kasten en planken vullen de ruimte prima op, maar als je al je persoonlijke bezittingen verstopt, blijft er weinig sfeer over. Heb je een open kast? Zo style je hem zonder dat het rommelig wordt. Maar ook op een gesloten kast is genoeg ruimte om een persoonlijke touch te geven aan je interieur. Persoonlijkheid geeft sfeer, en dat is precies wat je nodig hebt om een grote ruimte knus te maken.

5 Zorg voor een goede verhouding

Je hoeft echt niet letterlijk grenzen af te tekenen met muren of kleden. Dat zijn slechte gewoontes bij het inrichten die je nu meteen moet verbreken. Zet bijvoorbeeld je bank eens een stuk van de muur af, in plaats van er tegenaan. Zeker in een grote ruimte zorgt dat voor een veel betere verhouding. De hoeken en achterkant van de bank werken dan als een natuurlijke grens. En een enorme open ruimte in het midden is vrij zinloos als je er niets mee kunt, toch?

6. Maak het niet te formeel

Zoals we al eerder aangaven kun je in een grote ruimte prima verschillende hoekjes maken (yay, genoeg ruimte voor een daybed dus). Je meubels hoeven niet per se ergens tegenaan te staan om ruimte te besparen. Die ruimte heb je namelijk gewoon. Denk eens buiten de normale kaders en zet bijvoorbeeld een halfhoge kast achter de bank om decoratie op te zetten. Zo heb je meteen weer een natuurlijke grens die niet teveel opvalt. Voeg sfeer toe met kussens in kekke printjes, een gallery wall en heel veel groen.

7. Houd ruimte express vrij

And last but not least: een grote ruimte betekent écht niet dat alles vol moet staan met meubels. Houd juist wat ruimte vrij! Doe vooral geen dingen waarvan je het idee hebt dat het van je wordt verwacht. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jij je thuis voelt.

Nog meer tips voor een grote ruimte in je huis:

Heb jij onze vijf ‘thuisregels’ al eens gelezen? Ook delen we maar al te graag onze tips voor het kopen van een vintage tapijt. Heb jij trouwens ook al een oplossing gevonden voor de ruimte tussen je bank en de muur? Nee? Je bent niet de enige check onze tips!

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
7 tips om een grote ruimte sfeervol en knus in te richten
Sluiten