Renée Leeuw
Renée Leeuw Markt 21 apr 2019

7 slimme verkooptips voor op de rommelmarkt op koningsdag

Shoppen is en blijft leuk, maar op een gegeven moment bereik je gewoon de max en heb je simpelweg geen ruimte meer voor al die spullen. Dan is het tijd om eens goed door je verzameling te spitten en een grote opruiming te houden. Alle spullen die je niet meer zult gebruiken, gooi je natuurlijk niet weg. Nee, daar kun je iemand anders heel blij mee maken én daar kun jij nog best een centje aan verdienen. Koningsdag is hier natuurlijk de uitgelezen gelegenheid voor.

Klaar met opruimen? Boek een kraampje op een rommelmarkt en check onderstaande verkooptips om zoveel mogelijk uit jouw garage sale te halen.

1. Bereken eerst je investering

Elke rommelmarkt hanteert weer een andere prijs per kraam. Doe daarom eerst wat research en bereken of je de investering er wel uit haalt. Onthoud goed dat mensen over het algemeen een rommelmarkt bezoeken om koopjes te jagen en ze dus niet snel geneigd zijn om een ‘hoge’ prijs te betalen.

Ga je voor een rommelmarkt op koningsdag? Dan heb je geluk: de meeste rommelmarkten hebben dan een gratis staplek. Zorg dat je er vroeg bij bent, want jij wil natuurlijk de allerbeste plek veroveren!

2. Weet waar je naartoe gaat

Bezoek voordat je naar de markt gaat eerst zelf de markt (of zorg voor een goede bron, die je alles kan vertellen over het event). Je wilt namelijk wel weten wat voor publiek en hoeveel bezoekers je kunt verwachten. Je wilt ook weten wat voor spullen de andere standhouders verkopen. Past jouw collectie ertussen? Is het teveel van hetzelfde of is het een goede aanvulling op de rest? Dit zijn allemaal belangrijke factoren, die bepalend zijn voor het succes van jouw handeltje. Al heb je daar op koningsdag waarschijnlijk niet zo veel last van – hier verkoopt iedereen wat ‘ie wilt.

3. Decoreer je standplaats

Je wilt natuurlijk dat iedereen naar jouw standplaats komt en bij jou spullen koopt in plaats van bij de buren. Één van de belangrijkste verkooptips is dan ook: zorg ervoor dat jouw standplaats opvalt. Maak het levendig voor bezoekers door jouw spullen zo uit te stallen, zoals je dat thuis ook zou doen. Zet bloemen in vaasjes, berg kussens nonchalant op in manden en hang je kleding uit op een rek of paspop als outfit. Zo kunnen bezoekers meteen inbeelden hoe het in hun huis zou staan en zijn ze eerder geneigd om ook de andere spullen een blik waardig te gunnen.

4. Zorg voor prijskaartjes

Over het algemeen zullen bezoekers niet zo gauw vragen naar de prijs. Mensen vinden het fijn om dit direct te kunnen zien en dit is ook handig voor jou als verkoper. Zo hoef je niet na te denken over de prijs en krijg je geen onnozel laag bod. Bovendien kunnen geïnteresseerden zo direct de prijs zien als jij even bezig bent met een andere klant. Schrijf prijskaartjes met de hand en geef eventueel een omschrijving van het product. Dit maakt het persoonlijk!

5. Zak niet te snel in prijs

Het is handig om van tevoren te bedenken of je kiest voor vaste prijzen of dat je de prijskaartjes slechts als richtlijn gebruikt. Natuurlijk wil je niet teveel afwijken van die richtlijn en zeker in het begin niet. Pas later op de dag kun je wat meer in prijs zakken (tenzij je het echt niet over je hart kunt verkrijgen om dat ene item voor zo weinig geld weg te geven natuurlijk).

>> De kunst van het afdingen: zo bespaar je euro’s in 6 stappen

6. Wees vriendelijk, maar weet je plek

Het is natuurlijk altijd belangrijk om vriendelijk te zijn naar bezoekers, maar dat betekent niet dat je over-enthousiast moet doen. Probeer je niet teveel op te dringen. Als iemand meer info wilt, dan zal hij of zij daar heus wel om vragen en anders kun je dat vaak wel goed aanvoelen.

7. Maak reclame voor je kraam

Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van jouw standplaats. Deel het op social media. Plaats de dag van tevoren alvast een foto van jouw verzameling op Facebook of Instagram zodat jouw volgers nog op tijd kunnen bedenken om jouw kraampje de volgende dag te bezoeken. Geef ook op de dag zelf een paar updates van het event en de verkoop voor de laat-beslissers.

Meer handige tips:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 slimme verkooptips voor op de rommelmarkt op koningsdag
Sluiten