Rosa Bertram
Rosa Bertram Wooninspiratie 15 mei 2018

7 Manieren om je huis (en leven) minimalistischer in te richten

Je ziet steeds meer trends met veel kleur, veel planten en eindeloze aardetinten in terug in de interieurwereld, maar aan de andere kant is er ook een grote groei van een minimalistische interieur. Want, blijkt uit vele onderzoeken en TEDtalks, we worden gelukkig van minder spullen.

Door de bewustwording van het feit dat geen héél groot huis met de allermooiste meubels nodig hebt om gelukkig te zijn, beginnen veel mensen met ‘ontspullen’. Marie Kondo schreef er zelfs een boek over ‘Opgeruimd!’.

Mensen die het allerminst hebben, blijken namelijk het allergelukkigst te zijn. Het simpele leven, lekker kamperen bijvoorbeeld, brengt minder ‘problemen’ met zich mee. Daarnaast is het makkelijker rust te vinden in een minimalistische omgeving. Goed, nu weten we dat we niet veel ruimte nodig hebben om gelukkig te zijn. En nu? 7 Tips om je huis minimalistisch in te richten.

1. Jouw betekenis van minimalisme

Omdat er natuurlijk geen goed of fout bestaat in minimalisme, is het wél goed om voor jezelf op een rijtje te hebben wat minimalisme voor jou betekent. Wil je geen onnodige spullen meer kopen? Wil je leren om met minder spullen te leven? Schrijf voor jezelf op wat je doel is, maar nog belangrijker: waarom?

roomed-minimalisme
fantasticfrank

2. Ontspullen

Het klinkt nogal voor de hand liggend, maar ‘ontspullen’ is een grote stap voor veel mensen. Het is afscheid doen van een herinnering. Dat leuke oude koekblik van je oma die je écht niet kan weg doen of eigenlijk al die rommeltjes van die leuke markt uit Frankrijk.

Tip 1: Gooi alles weg wat je duidelijk niet nodig hebt. Dan verstop je alles waar je in principe makkelijk zonder zou kunnen voor een aantal maanden. Op die manier leer je al afstand te nemen van je spullen. Gebruik dan diezelfde motivatie om je spullen dan ook echt weg te doen of weg te geven.

Tip 2: Blijf jezelf eraan herinneren dat je zonder spullen een simpeler leven krijgt, en dus meer vrijheid.

3. Blijf oefenen om te leven met minder

Wees realistisch. Als je bent opgegroeid in een druk huis met veel spulletjes en prulletjes, is de kans groot dat je niet in één keer cold turkey minimalistisch zult gaan. Begin dan simpel met minderen: is die wekelijkse take-awaymaaltijd echt nodig? Of nog een extra plant? Ga bij jezelf na wat écht waarde voor je heeft of waar je best zonder zou kunnen én gelukkig te blijven.

roomed-minimalisme

4. Heb ik dit écht nodig?

Vraag jezelf bij elke aankoop aan: heb ik dit echt nodig? Dus niet alleen bij etentjes, koffies, kleding, maar ook bij dagelijkse aankopen als boodschappen en cadeau’s voor jezelf. Je komt er dan snel genoeg achter dat je veel dingen koopt uit gewoonte in plaats van echte behoefte.

5. Leer dingen vaker te gebruiken

Als je echt graag een verandering wil maken en bewuster wilt leven, dan is een makkelijke stap om spullen gewoon nog een keer te gebruiken. Vind je het kleed niet meer leuk daar? Verplaats het van de woonkamer naar de slaapkamer of misschien staat het wel leuk aan de muur? Leer dingen zelf te maken in plaats van iets direct weg te gooien en een nieuwe te kopen. Of maak zelf een kledingrek van een tak en gebruik twee touwen om het op te hangen in plaats van een nieuwe te kopen.

roomed-minimalisme
fantasticfrank

6. Investeer in goede kwaliteit

In plaats van veel goedkope spullen of kleding aan te schaffen, is het duurzamer om minder spullen van betere kwaliteit te kopen. Vooral de spullen die echt van waarde zijn voor jou. Het is hoogstwaarschijnlijk fijner om een paar meubels in je woonkamer te hebben waar je écht verliefd op bent dan een huis vol met spullen die je wel oké vindt. Maar vergeet niet: bedenk goed wat minimalisme voor jou betekent!

7. Vergeef jezelf en blijf proberen

Het is heel natuurlijk om na een grote schoonmaak toch weer te gaan verzamelen. Wees niet te streng voor jezelf en geef niet op. Begin gewoon weer opnieuw!

Benieuwd waarom je met minder spullen een rijker leven hebt? Minimalisten Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus vertellen erover in deze TEDtalk.

Nog meer minimalisme:

Dit is een totaal minimalistisch hotel in Mexico. En heb je deze prachtige minimalistische fotoserie al eens gezien? Dat bewijst maar weer dat minimalisme totaal niet saai is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 Manieren om je huis (en leven) minimalistischer in te richten
Sluiten