Frederique Rekers
Frederique Rekers Tuin 22 apr 2021

Groene inspiratie: deze 7 leuke moestuin ideeën wil je echt even zien

Voor een grote volkstuin of op een mini balkon: in iedere tuin is er plek voor een moestuin. Er zijn verschillende manieren om een moestuin in te richten en aan inspiratie zeker geen gebrek: wij delen de leukste ideeën voor een moestuin in jouw tuin of balkon.

Moestuinen zijn er in allerlei vormen en maten en met een beetje creativiteit kom je erg ver. De volgende 7 ideeën laten zien op wat voor creatieve manieren jij een moestuin kunt beginnen.

7 moestuin ideeën voor iedereen met groene vingers

Idee 1: De moestuin in een pot

Dit moestuin idee lijkt een beetje op een container garden, alleen dan met groenten. Pak een bloempot of andere bak en vul deze met grond en zaadjes. Het is eigenlijk speciaal bedacht voor mensen die niet echt een tuin hebben.

Je kan kiezen voor een bloempot maar ook andere potten, kratten, manden of emmertjes zullen goed werken. Deze kan je neerzetten waar je maar wilt: naast je voordeur, in je tuin of op je balkon. Voor je het weet heb jij een eigen mini moestuin! Over mini moestuinen gesproken:

Idee 2: De mini moestuin

Een moestuin hoeft dus niet altijd groot te zijn en er zijn veel verschillende manieren om met een eigen mini moestuin te beginnen. Het enige waar je goed over na wilt denken is welke groenten je allemaal wilt verbouwen.

Je kunt immers niet voor alle groenten gaan die je wilt en je zal keuzes moeten maken. Dat is niet erg want je krijgt er een hele leuke moestuin voor terug.

Hoe schattig is het bovenstaande moestuintje aan de muur? Hiervoor heb je een paar (houten) planken nodig met wat touw. Je kan ervoor kiezen om gaten te maken in het hout om de potjes (zoals op de foto) in te plaatsen.

Maar als je het ons vraagt kunnen de potjes ook prima bovenop de planken staan. Zorg er dan wel voor dat je hem tegen een muur plaatst waar geen wind kan komen. Meer informatie over een mini moestuin vind je hier:

Moestuin maandag: alles wat je wilt weten over een kleine moestuin

Idee 3: Een moestuin aan de muur

Hoe creatief: deze speelse moestuin hangt aan de muur en hiervoor is gewoon een soort hangende schoenenopberger voor gebruikt. Bij de IKEA kan je deze voor niet veel geld halen en met een beetje mest en zaadjes ben je zó klaar.

Ook voor deze moestuin geldt: je kan hem overal ophangen. Misschien werkt een muur in je tuin goed voor jou maar wat dacht je van de muur van je tuinhuis? Of misschien kan je hem wel aan je balkon hangen.

Idee 4: De kleurrijke moestuin

Een moestuin hoeft niet alleen praktisch te zijn, maar kan ook heel erg mooi zijn. Kies in jouw moestuin voor verschillende kleuren om de boel wat op te vrolijken. Rode salie in combinatie met courgettes staat bijvoorbeeld erg mooi.

Check ook vooral dit artikel voor als je al langere tijd een moestuin hebt:

Tuinieren voor gevorderden: deze planten moet je naast elkaar planten

Idee 5: De verticale moestuin

Erg origineel en handig: een verticale moestuin. Er zijn veel groenten die in de hoogte groeien en daardoor een leuk effect creëren in jouw moestuin. Het neemt daarnaast ook minder ruimte in beslag omdat je de ruimte verticaal gebruikt.

Een kleine tuin? Ga verticaal tuinieren!


Plaats rekken waar de groenten tegen aan kunnen klimmen of plaats ladders waar je bakken aan kunt plaatsen. Er is veel mogelijk bij een verticale moestuin maar kijk wel wat het beste in jouw tuin past.

Idee 6: Een square foot moestuin

Bij een square foot moestuin gebruik je maar één vierkante meter en deze wordt vaak opgedeeld in vlakken. Zo kan je per vlak bepalen welke groenten je daarin wilt verbouwen. Een strakke en overzichtelijke moestuin dus.

Handig voor als je veel verschillende soorten gewassen wilt telen én voor als je niet al te veel ruimte over hebt. Hier lees je meer over een square foot garden:

Voor iedereen met een kleine tuin of balkon: square foot gardening


Idee 7: Een pallet moestuin

Dit idee is eigenlijk een beetje hetzelfde als de verticale moestuin maar dan nét anders. Het enige wat je nodig heb is een pallet en je kan meteen beginnen.
Zet je pallet verticaal neer (het liefst tegen een muur aan want dan valt hij minder snel om). Vervolgens kan je beginnen met het vullen van de leegtes in de pallet.

Als je er niet te veel werk aan wilt hebben kan je jouw plantjes in ronde bakjes plaatsen. Deze bakjes zet je dan weer in de pallet neer. Als je wat meer tijd over hebt kan je een vuilniszak plaatsen tussen de planken van de pallets.

Maak de vuilniszakken goed vast en vul deze met potgrond. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is zaaien en je kan wachten totdat jouw pallet moestuin begint met groeien.

Dit zijn de makkelijkste groenten om te verbouwen in je eigen moestuin

Moestuin ideeën
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Groene inspiratie: deze 7 leuke moestuin ideeën wil je echt even zien
Sluiten