6x zo creëer je een mooie aanbouw

Veranderingen in de samenstelling van het gezin hebben vaak ook invloed op de inrichting van je huis. Naarmate het gezin groeit, is de kans groot dat je ook meer ruimte in huis nodig hebt en dan zijn er twee opties: verhuizen of verbouwen. Wij willen je graag inspireren om voor die tweede optie te kiezen. Een verbouwing ga je niet gemakkelijk aan en als je weinig verstand hebt van bouwen, is het extra belangrijk om een goede aannemer te vinden. Onze tip? Vraag rond in je vriendengroep en op werk. Maak afspraken met verschillende aannemers om erachter te komen met wie je graag in zee gaat. Een goede aannemer kan bijvoorbeeld beoordelen of er een fundering aangelegd moet worden.

Daarnaast is het ook belangrijk om even alle regels met betrekking tot het bouwen van een aanbouw op te zoeken. Vaak mag je vier meter diep de achtertuin in bouwen, maar dan moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Dit check je bij de gemeente of de site van de Rijksoverheid. Maar de eerste stap is inspiratie en tips verzamelen voor de verbouwing zelf. In dit artikel zetten we de mooiste ideeën voor een aanbouw op een rijtje.

1. Ga voor glas

Hiermee creëer je namelijk niet alleen meer ruimte, maar breng je ook direct meer licht in huis. Je kunt de aanbouw zo modern of stoer maken als je zelf wilt. Woon je in een oud huis? Dan kan een moderne uitbouw juist heel gaaf zijn, zoals je bijvoorbeeld in dit historische huis in Winchester ziet. Ook stoer is een uitbouw van glas en staal, zoals je in dit Londense huis ziet. Daar is een deel tussen twee muren aangebouwd, ook een gaaf idee!

2. Of combineer glas met hout

Vind je staal en glas iets te kil? En ben je juist op zoek naar een warme look? Een beetje cabin-achtig? Dat bereik je door de constructie van hout te maken. Een Londens rijtjeshuis koos er bijvoorbeeld voor om een uitbouw van hout en glas te maken en dat pakte heel goed uit. Je kunt er dan ook voor kiezen om het dak geheel van hout te maken of kies net als in dit huis deels voor glas.

3. Maak van de aanbouw een binnentuin

Zeker in een koud land als Nederland kun je niet het hele jaar door buiten leven. Een glazen aanbouw zorgt er in principe al voor dat je meer van de tuin geniet, maar je kunt dat gevoel nog versterken door van die uitbouw een binnentuin, ofwel serre, te maken. Je kunt dan het beste de vloer betegelen met straattegels of juist met heel sierlijke Portugese tegels. Zo creëer je echt een buitengevoel en vervolgens kun je de uitbouw als een kas inrichten met veel planten en bomen. Het leuke is dat je hier ook tropische planten kunt zetten omdat de temperatuur weer heel anders is dan in de open lucht. Bekijk ter inspiratie ook even dit moodboard met de mooiste serres.

4. Maak er een home office van

Er zijn een paar dingen die je productiviteit verhogen. Twee belangrijke factoren zijn voldoende licht én een beetje natuur. En laat dat nou net iets zijn wat in een aanbouw samenkomt. Daarom kun je een uitbouw van glas dus ook heel goed als werkruimte inrichten. Een voorbeeld daarvan zie je bijvoorbeeld bij de werkplek van een fotografenduo. Zij toverden een fabriek om tot woon- en werkplek.

5. Of zie het als verlengstuk van de woonkamer

Wil je vooral meer licht en ruimte in huis? Dan kun je je huis ook uitbouwen en die extra ruimte als verlengstuk van de woonkamer inrichten. Als je de woonkamer en aanbouw echt tot één ruimte wilt maken, kun je het beste kiezen voor één vloer. Denk er in dit geval ook over na of je de aanbouw open houdt of dat je het wel af kunt sluiten met een paar glazen deuren. Dit laatste is vooral in de winter wel handig in verband met warmte verlies.

6. En zorg voor verwarming

Als je kiest voor een glazen aanbouw dan zul je ervaren dat het temperatuurverschil hier een stuk groter is. Zodra de zon schijnt, is het warm, maar zodra het buiten koud is, merk je dat ook in de uitbouw. Zorg daarom voor verwarming. Je kunt kiezen voor heaters, zoals je vaak op terrassen ziet, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een radiator. Dat is ook afhankelijk van hoe je de uitbouw gaat gebruiken natuurlijk. Het beste kun je dit even overleggen met de aannemer.

Vaak wordt een verbouwing gezien als een grote klus waar veel kosten bij komen kijken. Een aanbouw kost al gauw zo’n 15.000 euro en het is dan ook belangrijk om van tevoren goed na te denken over de kosten van de verbouwing en hoe je die gaat dekken. Wij willen je graag laten zien dat je zo’n verbouwing op verschillende manieren kunt betalen en realiseren. ING heeft bijvoorbeeld een handige tool ontwikkeld die voor jou de mogelijkheden op een rijtje zet.

Reageer op artikel:
6x zo creëer je een mooie aanbouw
Sluiten