Maartje Wieling
Maartje Wieling Compact Wonen 20 aug 2018

6x tips voor samenwonen in een klein huis

Samenwonen op een klein woonoppervlak is natuurlijk erg knus en gezellig, maar kan ook nog weleens wat stress veroorzaken in huis. Of je nou in een studio woont of in een huis met meerdere ruimtes; met je partner, vrienden, vage kennissen of een familielid; je zult toch echt rekening moeten houden met meerdere personen – en dus meerdere meningen.

Het is dan ook belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je huisgenootjes of partner. Om het samenwonen in een ‘klein’ huis iets soepeler te laten verlopen hebben wij de volgende tips op een rijtje gezet!

>> Dit is hoe je een kleine ruimte minimalistisch maar gezellig inricht

1. Plaats room dividers voor privacy

Als je geen aparte slaapkamer hebt, kun je die alsnog creëren door een room divider in de ruimte te plaatsen. Denk aan gordijnen, kasten, scheidingswanden of planten. Heel handig: als je voor een kast als room divider gaat, zorg je ook nog eens in één simpele stap voor meer opbergruimte.

2. Uitnodigen in overleg

Natuurlijk moet iedereen gewoon zijn vrienden kunnen uitnodigen, maar het is wel zo handig om dit even te overleggen met je huisgenoten. Spontane avondjes moet natuurlijk ook gewoon kunnen, maar zorg dat je een beetje weet wat de planning is van je huisgenootjes. Heeft diegene morgen een belangrijk tentamen? Nodig dan niet je hele vriendengroep bij je thuis uit, maar ga lekker ergens anders heen.

3. Benut alle ruimte optimaal

Het inrichten van kleine ruimtes vraagt om een slimme en handige aanpak. Bekijk onze tips en creatieve ideeën voor het optimaliseren van kleine kamers:

4. Maak een plan en rooster voor de schoonmaak

Beetje voor de hand liggend, maar als je met veel op een klein woonoppervlak leeft wordt een ruimte nu eenmaal sneller vies. Sommige mensen nemen het schoonmaken sneller op zich dan anderen, en dat zorgt eigenlijk altijd voor irritaties. Maak daarom een duidelijk schoonmaak-plan en -rooster. Spreek af dat iedereen zich er ook echt aan houdt!

5. Wees geen sloddervosje

Houd je dagelijkse benodigdheden op orde. Ruim kleine dingen meteen op, doe direct na het eten de afwas, zorg dat de eettafel leeg blijft en laat spullen als tas, jas, sjaals, schoenen niet rondslingeren door het huis. Leer jezelf en je huisgenoten aan dit gewoon direct op te bergen waar het hoort. Zo wordt blijft je huis heel gemakkelijk veel langer schoon en opgeruimd!

6. It’s fun!

Naast al deze huisregels die het samenwonen aangenamer maken, is het natuurlijk vooral gewoon heel gezellig om samen met andere mensen te wonen. Duik na een flinke schoonmaak sessie heerlijk samen op de bank met een cheesy film en een zak chips en ga ook eens gezellig samen de deur uit in plaats van altijd alleen thuis dingen samen te doen.

Meer tips over samenwonen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
6x tips voor samenwonen in een klein huis
Sluiten