Ontdek jouw woonstijl: voel jij je thuis in een mid-century interieur?

Ontdek jouw woonstijl: voel jij je thuis in een mid-century interieur?

Van Scandinavisch tot mid-century modern en van bohemian tot minimalistisch. Weet jij eigenlijk wat jouw woonstijl is? Hou je van strakke meubelen of gaat jouw hart sneller kloppen van een versleten, vintage kastje dat je op zolder bij je oma hebt gevonden? Om je een handje te helpen, gaan wij in deze reeks verschillende interieurstijlen voor jou op een rij zetten.

Zo kun je ontdekken wat het best bij jou past. Vandaag trappen we af met: mid-century (modern).

Verlangen naar vroeger

De naam zegt het eigenlijk al: deze stroming was op haar hoogtepunt in het midden van de eeuw, tussen 1930 en 1965. Eenvoud, natuurlijke vormen en ambacht stonden centraal. Niet gek dan ook dat Scandinavisch design een grote invloed heeft gehad op het vormen van deze stijl. Prominente ontwerpers uit deze periode zijn Charles en Ray Eames (de klassieke Eames lounge chair) en Arne Jacobsen (de Egg chair).

Bron: Stadshem

Vloeiende lijnen

Mid-century design bestaat vaak uit een mix van strakke en vloeiende lijnen. Dat is goed te zien in bovenstaand appartement. De vloeiende lijnen vind je terug in bijvoorbeeld de poten van kasten of de (rug)leuningen van stoelen. Deze combinatie maakt je interieur spannend. Zorg vooral voor een goede mix!

Bron: Stadshem

>> Licht Scandinavisch interieur met een vleugje mid-century

Kenmerkend hout

Voor de echt mid-century look zijn houten details en andere natuurlijke materialen heel belangrijk. Combineer een mooie houten kast of bureau met houten fotolijsten en opbergmanden van kokos. Je kunt prima verschillende houtsoorten met elkaar combineren. Lees daarvoor even deze tips.

Een rustig kleurenpalet

Mid-century staat bekend om het lichte en rustige kleurenpalet. Kies daarom voor lichte muren en gebruik als accentkleuren een aantal van bovenstaande kleuren. Wij raden je aan om het te houden bij drie accentkleuren. Kies twee kleuren die dicht bij elkaar liggen, bijvoorbeeld zeegroen en blauw en daarbij een contrasterende kleur, bijvoorbeeld oker geel of een warme tint oranje. Gebruik de twee ‘hoofdkleuren’ voor de stoffen van de grotere meubels en bijvoorbeeld een kleine muur en de contrasterende kleur voor de accessoires.

Less is more

Net als bij Scandinavisch design geldt dit credo ook voor een mid-century interieur. Wanneer je interieur bestaat uit mooie meubels van goede kwaliteit, heeft het echt niet al teveel poespas nodig!

Vintage items

Een mid-century interieur kan niet zonder een aantal goede vintage finds. Of je nu een mooie lamp koopt of een mooi meubel, vintage items geven je interieur een unieke en persoonlijke look. Vooral de bar cart is hét item waar je je mid-century interieur helemaal afmaakt. Je moet alleen wel een beetje mazzel hebben om zo’n mooi exemplaar zomaar ergens tegen te komen. Ga je liever zelf aan de slag? Check dan even deze IKEA hack!